Az orvosok egyelőre futnak a pénzük után

Dr. Life, Higgyek az orvosomnak vagy sem? – Betegségek, amelyeket sokszor nem ismernek fel elsőre
Vágólapra másolva!
Hónapokat késik az orvosokat Magyarországon tartani hivatott Markusovszky-ösztöndíj kifizetése, egy szakorvosjelölt ezért petíciót indított. A rezidensszövetség szerint az állandó csúszásokat a túlbürokratizált rendszer okozza.
Vágólapra másolva!

Kokas Bálint szakorvosjelölt petíciót indított, mert megelégelte, hogy négy-öt hónapot is csúszik a Markusovszky-ösztöndíj kiutalása. A nettó százezer forintos Markusovszky-ösztöndíj arra hivatott, hogy Magyarországon tartsa a rezidenseket, de a kifizetése messze nem tökéletes.

Bürokrácia

Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke az MNO.hu-nak az ösztöndíjak elmaradása kapcsán elmondta: már decemberben jelezték az egészségügyi államtitkárságnak, hogy probléma van, azóta tárgyalnak a megoldásról, és remélhetőleg hamarosan kihirdetik azt a jogszabályváltozást, amely kiküszöböli a hibát.

A késői kifizetést egy adminisztratív hiba okozza,

ahhoz ugyanis, hogy a rezidens megkapja az összeget, bizonyítania kell, hogy a szakképzés adott időszakát megfelelően teljesítette. Ehhez a kórházi munkáját felügyelő szakorvosnak havonta, papír alapon kell igazolást küldenie az illetékes orvosi egyetemnek. Az igazolás onnan kerülhet az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központhoz (ENKK). Ez több felesleges kört jelent.

Nincs kommentár

Az ügyben sem az ENKK, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem nyilatkozott a lapnak.