Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kevesebb cég dől be, de vannak kockázatos szektorok

csőd, csődeljárás, cégfelszámolás
Accountant sitting with adding machine, hiding face in hands
Vágólapra másolva!
Idén az első negyedévben tovább csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma. A csődök és felszámolások vállalkozásszámhoz viszonyított aránya ugyancsak javuló tendenciát mutat. A pozitív trendek ellenére viszont még mindig jelentős eltérések tapasztalhatók a Bisnode Bedőlési Index értékében a magasabb, illetve az alacsonyabb kockázatot rejtő szektorok között - áll a Bisnode Magyarország Kft. elemzésében.
Vágólapra másolva!

Már 2015-ben megfigyelhetők voltak a javuló trendek a felszámolások, csődök és kényszertörlések terén. A kényszertörlések számának 2014-es tetőzése után 2015-ben már 27 százalékkal csökkent ennek az eljárás típusnak a száma.

A pozitív tendencia várhatóan tovább folytatódik, 2016 első negyedévében már kevesebb, mint 5300 kényszertörlést regisztráltak,

ami közel 40 százalékos javulást mutat az előző év hasonló időszakához képest. A felszámolások száma is tovább csökkent, 2015 első negyedévéhez képest több, mint 30 százalékos mérséklődést mutatva. Az év első három hónapjában indított eljárások száma nem érte el a 2100-at. A csődeljárások továbbra sem gyakoriak, míg 2014-ben évi 88, addig 2015-ben már csak 63 ilyen eljárás indult.

Az idei év első három hónapjában 12 új csődeljárás indult, míg az előző év azonos időszakában 19.

Növekedett viszont a végelszámolások száma, míg az elmúlt két évben számuk 7900 körül mozgott, addig 2016. január és március között már 3200 fölé került a számuk, több mint 32 százalékos növekedést produkálva a tavalyi első negyedévi értékhez képest.

A bedőlési index továbbra is magas

A csődök és felszámolások számának visszaesése a Bisnode Bedőlési Index értékén is éreztette pozitív hatásait. Míg 2015 első negyedévében a mutató értéke 3,01 százalék volt, addig 2016-ra hatalmas javulást követően 1,67 százalékon zárt. Természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy

a kényszertörlések egy része szintén fizetésképtelenség miatt indul.

A BBI 44,5 százalékos javulása az elmúlt 1 évben bizakodásra ad okot, hiszen a nemfizetési eljárások száma 2014. vége óta nagymértékben visszaesett. A javuló trendek ellenére sem szabad viszont megfeledkeznünk új partnereink körültekintő átvilágításáról még az üzlet megkötését megelőzően.

A vendéglátás magasan a legkockázatosabb

Bár a legkockázatosabb szektorok közül a vendéglátás kockázatossága csökkent a legnagyobb mértékben, 2,75 százalékponttal, még mindig magasabb rizikót rejt, mint a második helyre előretörő fafeldolgozás.

Az építőipar kockázatosságában ugyancsak jelentős csökkenés következett be,

2,33 százalékpontot javítottak, ezzel a negatív lista korábbi második helyéről a negyedik helyre kerültek. A legnagyobb kockázatot rejtő szektorokra kivétel nélkül igaz, hogy csökkent a csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított aránya, a különbségek a csökkenés mértékében keresendők.

A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkező iparágak listáján hosszú ideje hasonló szektorok szerepelnek. Az egészségügy és az oktatás továbbra is az élen állnak.

Heves megye vezet a negatív listán

Az egy évvel ezelőtti listavezető Szabolcs-Szatmár-Bereg megye már csak a második legkockázatosabb megyénk, 3,68 százalékos bedőlési aránnyal Heves megye vette át az elsőséget.

A csődök és felszámolások csökkenő számának hatására, minden megyében javuló tendencia figyelhető

meg az elmúlt 12 hónapban. A legnagyobb javulás a fővárosban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, mindkét térségben több mint 1,8 százalék ponttal mérséklődött a bedőlési arány. A legkisebb, 0,5 százalékpont alatti javulás Komárom-Esztergom Heves és Győr-Moson-Sopron megyét jellemezte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről