Vágólapra másolva!
Április 1-jétől elkezd működni a nemzeti kukaholding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., valamint az új állami szemétgyűjtési rendszer. A koordináló szervezet beszedi majd a díjakat, átveszi a kétes követeléseket, a behajtást pedig az adóhatóság kezeli.
Vágólapra másolva!

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára bejelentette: április 1-jétől indul az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer, és megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

Nem lesz drágulás

Az államtitkár azt mondta,

és az ügyfelekkel nem kell új szerződést kötni.

Kiépül a gyűjtőedények egyedi azonosítási rendszere, amely az uniós hasznosítási célok teljesítését is elősegíti. A települési szilárdhulladék-gyűjtésben sem az önkormányzatok, sem a szolgáltatók feladata nem szűnik meg, az új rendszerben változatlanul végzik a szolgáltatást - tette hozzá.

Állítólag nem drágul a szemétszállítás az átalakulás után Forrás: AFP/PhotoAlto/James Hardy

Vannak tisztázatlan dolgok

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint azonban még nincsenek erre vonatkozó szerződések az úgynevezett nemzeti kukaholding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. és az önkormányzatok között, sem az NHKV és a helyhatóságok által működtetett szemétszállító cégek között - mondta a Magyar Nemzetnek.

Emellett még

számtalan jogi és pénzügyi alapkérdés is tisztázatlan.

A lakosságot érintő változások közé sorolta az egységes rendszer létrehozását a számlázásra, díjfizetésre és díjbehajtásra. A cél az elektronikus díjfizetési formák elterjesztése.

Az NHKV nonprofit módon fog működni, közszolgáltatókhoz hasonlóan,

de tényleges közszolgáltatási feladatokat nem fog végezni.

Veszteséges a szemétszállítás

A rendszer a jelenlegi formában nem hatékony, nem tud megfelelni az uniós normák szigorításának sem, és a fejlesztések nem célirányosak. A hulladékkal foglalkozó közszolgáltatók bevallott vesztesége mintegy

13 milliárd forint.

Szeretnék tisztán látni, hogy az adott hulladék mennyiségéből mennyi a szelektív, mennyi megy lerakóba, és mennyi égethető - mondta az államtitkár.