Kölcsönkérheti adóját az államtól

BUSINESSMAN MAN, változás, fejlődés, cég növekedés, üzlet,
Businessman throwing paper in air, smiling
Vágólapra másolva!
Már több mint 70 cég élt a növekedési adóhitel lehetőségével. A vállalkozások az egy összegben esedékes társasági adót, két év alatt 8 részletben fizetik meg. Gyakorlatilag az állam kamatmentes kölcsönbe adja az adót.
Vágólapra másolva!

A növekedési adóhitel a legdinamikusabban feltörekvő, legálisan működő vállalkozások számára nyújt pénzügyi segítséget - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormány gyakorlatilag

otthagyja a vállalkozásnál a társasági adót, amelyet már a növekedés évében be kellene fizetnie a költségvetésnek,

és csak később, több kisebb részletben kéri megfizetni. Eddig több mint 70 cég jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel. A növekedési adóhitelnek köszönhetően az érintett cégek két év alatt összesen mintegy 542 milliárd forintnyi adóra vehetnek igénybe speciális fizetési halasztást, amelyet további beruházásokra fordíthatnak.

Motiválva fehérít

A pénzügyi segítség nem titkolt célja a gazdaság fehérítése. A kedvezmény kellő motivációt jelenthet a most még szürke zónában ténykedő cégek vezetőinek is, hiszen megéri a bevallásban feltüntetni az eddig eltitkolt bevételt is.

Nyolc részletben

A növekedési adóhitel lényege az, hogy ha egy vállalkozás egyik évről a másikra megötszörözte az adózás előtti eredményét, akkor a tárgyévi és az azt megelőző adóév adózás előtti eredmény különbözete utáni adót később kell megfizetni. Tehát

az adót nem a tárgyévben, hanem a azt követő két adóév során kell negyedévente, összesen nyolc részletben megfizetni.

A kedvezmény emellett ösztönözni kívánja a gyorsan növekvő vállalkozásokban keletkezett profitok magyarországi befektetését is. Ennek érdekében az a cég, amelyik tárgyi eszköz beruházást és létszámnövelést valósít meg, egy bizonyos értékhatárig csökkentheti a növekedési adóhitelre jutó adó esedékessé még nem vált összegét.