Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

88 százalékkal több EBB hitel jött Magyarországra

Vágólapra másolva!
Tavaly összesen 77,5 milliárd euró értékben helyezett ki hitelt nemzetközi szenten az Európai Beruházási Bank. Az Európai Beruházási Alappal együtt a csoport 84,5 milliárd eurót nyújtott az uniós célok megvalósítását segítő beruházásokra. Ebből Magyarországra 1,42 milliárd euró jutott.
Vágólapra másolva!

A Európai Befektetési Bank összesen 1,424 milliárd euró értékben írt alá hitelszerződéseket Magyarországon 2015-ben. Ez 88 százalékkal több, mint a megelőző évben leszerződött összeg. Ebből 1,054 milliárd eurót ki is folyósított a bank – mondta Baranyai László, a Európai Beruházási Bank alelnöke egy hétfői sajtótájékoztatón.

Forrás: Origo

Az EU bankja kiemelten támogatta az EU alapokkal közösen finanszírozott projekteket. Amióta az EBB megkezdte magyarországi tevékenységét a 1990-es évek elején az EBB nyújtotta hitelek összege az országban elérte a 19.2 milliárd eurót.

Az MTA és Budapest kapta a legtöbbet

Az Európai Beruházás Bank 34,5 milliárd forintot, vagyis 115 millió eurót adott a Magyar Tudományos Akadémia finanszírozására. Ezzel az alapkutatásokhoz és a Könyvtár és Digitális Információs Központ fejlesztését hitelezi.

Budapest a közúti fejlesztésekre és a tömegközlekedés korszerűsítésére fejlesztésére 200 millió eurót kapott. További városmegújítási, rehabilitációs, energiahatékonyság növelő beruházás 100 millió eurót kapott.

Baranyai újságírói kérdésre elmondta, hogy idén is szeretnék tartani az 1 milliárd euró feletti finanszírozási összeget, amelyre szerinte jó esély van az előkészített szerződéseket látva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről