Kisvállalkozás a Grammy-díj kulcsa

Vertical STATUE ACTOR SMILING PRIZEGIVING MAN
Chris Rock az összetéveszthetetlen gramofonnal tavaly februárban
Vágólapra másolva!
Egyetlen közlekedési lámpája és 713 lakosa van annak a pici coloradói városnak, ahol a zeneipar rangos díját képviselő arany gramofonok készülnek. 
Vágólapra másolva!

Ridgway a Sziklás hegységben, pontosabban a San Juan hegyekben fekszik – ez ráadásul súlyosan ipari terület, bányászatáról híres. Itt él és dolgozikJohn Billings, aki negyven éve kulcsfigurája a popszakma legrangosabb díjának. A helyiek nem is emlegetik másként, mint „a grammys pasas”.

Ennyi idő alatt

közel 8000 gramofonszobrot formázott meg.

Jószerivel ez az egyetlen, de biztosan a legfőbb munkája, szinte egész évben ezeken a tárgyakon dolgozik. Veszélyeztetett, kihalófélben lévő mesterség ez, gipszből önti ki a formát, ami macerás és nehéz módszer. Segédeivel – ha tetszik, iparosinasaival – együtt az idei gálára 362 Grammyt és 230 latin Grammyt készített el, egyenként 15 óra munkával.

Chris Rock az összetéveszthetetlen gramofonnal tavaly februárban Forrás: AFP/Matt Campbell

A díj fizikai megfelelője nem mindig volt a minőség bajnoka. Az előző dizájn túl törékeny volt, inkább bizsu, mint ékszer, azok a kis gramofonok még gyakran szét is estek. A dizájnt a mester maga újította meg: a díj karcsúbb és nagyobb lett, anyaga pedig tartósabb. Ma az úgynevezett grammiumból készül, ami alumínium és cink ötvözete.

John Billings üzlete több mint szokatlan: az Oscar- és az Emmy-díjakat például nagyvállalat gyártja,az R.S. Owens and Company abszolút piacvezető trófeaüzem. Igaz, egyszer felvetődött, hogy

Billings vegye fel a portfoliójába az Emmy-díjakat is,

de kevés idejére hivatkozva visszautasította az ajánlatot.

És bár a város lélekszámát tekintve inkább falu, ahol épp csak nem lóháton közlekedik a lakosság, kreativitásban eléggé bővelkedik. Az elmúlt tíz évben szintet lépett a helyi kézművesek száma, áramlanak a fiatalok Ridgwaybe, hogy itt építsék fel a műhelyüket. 2015-ben Colorado az egyik legkreatívabb városnak nevezte ki Ridgwayt (a rang hivatalos neve State-Certified Creative District), az a helység, amelyik ezt elnyeri, annak rengeteg forrást biztosít az állam az iparművészetre, az alkotásra. A nyári teliholdakkor például minden kézműves megnyitja a műhelyt a nagyközönség előtt,

ezt hívják Ridgway Moon Walknak.

Minden júliusi csütörtökön pedig ingyenes koncerteket szerveznek a Hartwell Parkban.

(Via)