100 ezer ember kínlódik legalább egy éve a munkaügyi hivatalban

kivándorlás, munkanélküliség
Álláskeresők várakoznak a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjában MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
2015 októberében 15 százalékkal kevesebb álláskereső volt, mint egy évvel korábban. Az álláskeresők harmada több mint egy éve keres munkát, ez 4 százalékos javulás az egy évvel korábbi adathoz képest. Az álláskeresők fele semmiféle pénzbeli támogatást nem kapott októberben.
Vágólapra másolva!

Több mint 15 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az elmúlt egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az októberi zárónapon 334,4 ezer álláskereső szerepelt, több mint 60 ezerrel kevesebb, mint 2014 októberében.

A harmada több mint egy éve keres

Az NFSZ honlapján közölte: az elmúlt tíz év októberi hónapjait vizsgálva soha nem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma. Októberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,8 százalék.

Az év tizedik hónapjában összesen 50,9 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 11,0 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma egy év alatt 3,4 százalékkal esett vissza.

Az álláskeresők 29,6 százaléka - összesen 99 ezer ember - tartósan, vagyis több mint egy éve keresett már munkát,

ez 4 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

A fele nem kapott pénzt

Októberben az összes álláskereső 12,5 százaléka (41,7 ezer ember) pályakezdő volt.

Az NFSZ adatai szerint októberben 165,7 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 32,2 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek.

Az álláskeresők több mint fele (50,5 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Októberben 737 munkavállalót bocsátottak el csoportos létszámleépítés során, közülük 352 embert a fővárosból küldtek el.

Az álláskeresők harmada több mint egy éve keres munkát Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

6,4 százalék a munkanélküliség

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015 július-szeptemberi gördülő negyedévben 292,7 ezer volt, ez 6,4 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1,0 százalékponttal volt alacsonyabb.