Több ezer ápoló nem kapott fizetést

Lovász Adél ápolónő beteg dolgozik Foglalkozás HÉTKÖZNAPI munka közben SZEMÉLY Nyíregyháza, 2015. május 12.
Lovász Adél szakápoló vért vesz egy betegtől a Jósa András Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában, Nyíregyházán, 2015. május 12-én. Ezen a napon
Nyíregyháza, 2015. május 12. Lovász Adél szakápoló vért vesz egy betegtől a Jósa András Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában, Nyíregyházán, 2015. május 12-én. Ezen a napon van az ápolók nemzetközi napja. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Több ezer egészségügyi dolgozó, főként a részmunkaidőben, szerződéssel, nyugdíj mellett foglalkoztatott ápolók és mentős szakemberek nem kaptak időben fizetést. A bér minden hónap tizedikéig meg szokott érkezni, egy technikai gond miatt csúszik ezrek fizetése.
Vágólapra másolva!

Az Országos Kardiológiai Intézet öltözőjében volt olyan nővér, aki sírva fakadt. Egyikük, aki gyerekét egyedül neveli, azért volt vigasztalhatatlan, mert mint mondta: fogalma sincs, mi lesz a számláikkal, részleteikkel. Ezeket nem tudják időre teljesíteni, késedelmi pótlék, kamat pedig nincs benne a bérében – írja a Népszabadság.

A közösségi portálokon már szombaton számos bejegyzés volt olvasható az elmaradt kifizetések miatt.

"Egyszerűen felháborítónak tartom, hogy az ember bejár dolgozni a másod-, harmadállásába, és nem fizetik ki.

Kérdezem én, miért is kell nekünk ingyen dolgozni?"

Az Index is azt írja, több mint száz kórházi dolgozó nem kapta meg az októberi fizetését a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ több osztályán. A kórház igazgatója szerint technikai problémáról van szó, és szóltak előre.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A csúszás azért van, mert a Magyar Államkincstár informatikai rendszert váltott, ezért nem működött a bérszámfejtő rendszer november 5. és 16. között. Az intézmények ugyan 16-án már csatlakozhattak, de a váltás számos technikai problémát okozott a kórházaknak és egyéb kifizetőhelyeknek, ezért szinte mindenütt megcsúsztak a bérek utalásával.

A Népszabadság azt írja, a Péterfy Sándor utcai kórház dolgozói ma és holnap megkaphatják számláikra a járandóságukat.

A decemberi bérek utalása sem lesz problémamentes.

Akkor ugyanis egy újabb technikai változtatás miatt a teljes hónap helyett csak december 25-ig tudják majd elszámolni a munkabért – írja a lap.

Változott a bérszámfejtés rendszere

A Magyar Államkincstár az Origóval azt közölte, hogy szeptember elsején a kincstárnál elindult a Központosított Illetmény-számfejtési Rendszer (KIRA), mely 2015. november elsejével vált országos kiterjesztésűvé.

A kincstár a KIRA rendszerben az intézményi feladást (rögzítést) követően számfejti és az intézmény által meghatározott fizetési napon átadja a kórház részére a fizetési jegyzékeket és az utalási állományokat.

Az illetmény-számfejtő rendszerek közötti átállás megkönnyítésére azonban a kincstár - rendkívüli fejlesztéssel - lehetőséget biztosított az intézmények részére, hogy még a régi (KIR3) rendszerben a november 5-16-a időszakban jelentkező, és az előre látható kifizetések feladására és utalásra kerülhessenek. Erről körlevélben tájékoztatta az intézményeket.

A levél a kincstár honlapján is megjelent és az intézmények részére - így az újságcikkben szereplő Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ részére is - megküldésre került az e-Adat rendszeren keresztül.

Az új rendszer 900 ezer embert érint

A kincstár munkatársai továbbra is azon dolgoznak, hogy

mind a 900 ezer érintett a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően megkapja pontos és jogos illetményét,

közölte a Magyar Államkincstár.