Már nem körözik Hernádi Zsoltot

Hernádi Zsolt
Budapest, 2015. november 13. Hernádi Zsolt, a Mol Magyarország elnök-vezérigazgatója interjút ad az MTI újságírójának a Mol fővárosi székházában 2015. november 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Megszüntette az Interpol a körözést Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója ellen. Hernádi 2013-ban, a magyar olajcég horvátországi üzlete miatt került fel a nemzetközi bűnüldöző szerv körözési listájára.
Vágólapra másolva!

A lyoni székhelyű Interpol 2013. október 2-án adott ki vörös jelzést Hernádi Zsolt ellen. Ez a legmagasabb szintű riasztás tájékoztatja a szervezet összes tagállamát arról, hogy az illetőt keresik a riasztást kérő ország, jelen esetben Horvátország hatóságai. A Mol vezetőjéről akkor két fotót és a személyes adatait tették közzé az interneten.

A horvát ügyészség

azzal vádolta Hernádi Zsoltot, hogy cége 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek,

hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

Hernádi Zsolt, a Mol Magyarország elnök-vezérigazgatója interjút ad az MTI újságírójának a Mol fővárosi székházában 2015. november 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

A horvát hatóságok 2013-ban adtak ki ellene körözést azután, hogy a magyar üzletember állításuk szerint nem jelent meg Zágrábban egy tárgyaláson.

Németországban már nem keresték

Ausztria és Németország egyébként már november 12-én felfüggesztette a Hernádi Zsolt elleni horvát elfogatóparancs végrehajtását, s erről az Interpol bécsi irodája értesítette a horvátországi irodát.

A magyarországi Fővárosi Törvényszék a horváthoz hasonló ügyben korábban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen,

a horvát illetékesek azonban úgy döntöttek: ez nem befolyásolja a Mol elnöke elleni horvátországi eljárást,

ezért az folytatódhat.

Sanader fellebbezett

A Hernádi Zsolttal szembeni nemzetközi körözés megszüntetése összefüggésben állhat azzal, hogy csütörtökön a zágrábi megyei bíróság tanácsa döntése alapján

Ivo Sanader volt horvát kormányfő elhagyta a remetineci börtönt,

miután a horvát alkotmánybíróság kedden jóváhagyta Sanader ügyvédeinek fellebbezését, és úgy döntött, hogy a legfelsőbb bíróság korábban alkotmányellenesen hosszabbította meg a volt kormányfő vizsgálati fogságát.

Ivo Sanadert a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, amely idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet.