A híres magyar szürkeállomány már nem elég

Csepreghy Nándor, Miniszterelnöki Hivatal, Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnöki Hivatal Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára
Vágólapra másolva!
2018-ra minden háztartásban lesz gyors, 2020-ra a háztartások felében szupergyors internet. Csepreghy Nándor miniszterhelyettes szerint a híres magyar szürkeállomány sávszélesség nélkül mit sem ér. A kormány okosvárosokat és okosországot akar. 
Vágólapra másolva!

„A magyar kormány nem azért épít közpénzből autópályákat, hogy az autósok és a fuvarozók ne használják őket” – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a T-Systems Symposium telekommunikációs konferenciáján. Ebben a környezetben a miniszterhelyettes természetesen kormányzati metaforát használt, nem autópályákra gondolt, hanem internetes infrastruktúrára.

Nem a sok szelfi miatt kell

Magyarországon 2018-ig, vagyis két évvel az uniós céldátum előtt minden háztartásba eljut a szélessávú, másodpercenként 30 megabites internet. A célkitűzés második fele, hogy 2020-ra a háztartások felében még ennél is gyorsabb, 100 megabites internetnek kell lennie.

A gyors internetre nagy szükség van, de nem azért, hogy az emberek még több szelfit tudjanak feltölteni a Facebookra,

mondta Csepreghy Nándor, de rögtön hozzátette, hogy az internet egyik funkciója a szórakozás, ez mindig így volt, így lesz, és nincsen ezzel semmi baj.

Szürkeállomány és sávszélesség

„Mi, magyarok szeretünk arra hivatkozni, hogy

– mondta a miniszterhelyettes. De Csepreghy Nándor szerint ma már nem elég felkutatni a tehetségeket: képezni, menedzselni kell őket, és meg kell nekik adni az ideális munkakörülményeket. Azt nem mondta, régen elég volt-e csak felkutatni őket; azt viszont igen, hogy

ma a tehetségek képzése és az ideális munkakörülmények elsősorban a sávszélességen múlnak.

A miniszterhelyettes itt azért egyetlen mozdulattal egy kokit és egy vállveregetést is kiosztott az Európai Uniónak, amely „ugyan nem a gyors reagálásáról híres”, a 2020-as célkitűzést és stratégiát viszont elég hamar megalkotta.

Csepreghy Nándor szerint a magyar szürkeállományhoz magyar szélessáv is kell Fotó: Mudra László - Origo

A kormány okosországot akar

Az autópályákra, vagyis internetes infrastruktúrára visszatérve, Csepreghy Nándor szerint a kormány azért építi, mert meggyőződése, hogy szükség van arra. Végső soron

a kormány smart városokat, sőt smart országot akar létrehozni

(a miniszterhelyettes az okos és a smart kifejezéseket is használta, utóbbit úgy mondta, hogy szmart, hosszú a-val). A magyar emberek, a magyar vállalatok és a magyar állam a jövőben nem lehetnek versenyképesek megfelelő infrastruktúra és digitális fejlesztések nélkül.

Eljövendő uralkodóink

Az infrastruktúra fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta a Csepreghy Nándor előtt felszólaló Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója is, aki két repülő drónnal érkezett a színpadra (a drónok a színpad elé szálltak le, Mattheisen tréfálkozva azt mondta, nemsokára ők lesznek az uralkodóink).

Chritopher Mattheisent drónok kísérték a színpadra Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Meg kell tanulni programozni

Az infrastruktúra, a nyers sávszélesség és gyorsaság nagyon fontosak, de mit sem érnek digitálisan képzett emberek nélkül, hangsúlyozta a vezérigazgató. Rohamosan fejlődik a dolgok internete, a gyártásban pedig egyre nagyobb szerepet kapnak a gépek.

A közeljövő fontos iparágainak nagy része ma még nem is létezik,

mondta, az informatikában már most szakemberhiány van, ez csak súlyosbodni fog.

Viszont a robotokat nem robotok építik: a Magyar Telekom ezért elindítja a Legyél Te is informatikus! nevű programot, amivel a digitális pályák felé igyekeznek majd terelni a fiatalokat.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.