Ausztria behozza Magyarországot

Spielfeld, Ausztria, menekült, migráns, bevándorló
A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél
Vágólapra másolva!
Közel egymillióval többen élnek majd nyugati szomszédunknál az elkövetkező 15 év végén mint most. Az elsődleges ok: a bevándorlás. A jelenlegi 8,54 millióról 9,31 millióra emelkedik a lakosság száma. Ez segíti az országot további gazdasági növekedéshez és a nyugdíjrendszer fenntartásához. Aktív politikával támogatják az integrációt.
Vágólapra másolva!

2014-ben a lakosság 17 százaléka, 1,45 millió volt olyan polgár, aki más országban született. Ez a szám 2,07 millióra emelkedik 2030-ra, míg a huszonegyedik század közepére a külföldön születettek száma több mint két és fél millióra növekszik.

A legnagyobb arányú növekedésre Bécs számíthat.

A fővárosban már jelenleg is a lakosság több mint egyharmada másutt született, ez az arány 2035-re 40 százalékra emelkedik. Vagyis egyértelmű, hogy a folyamat legfontosabb mozgatója a bevándorlás és a bevándorlóknál mért nagyobb gyermekáldás.

Aktív integrációs politika

Kiemelkedően fontos, hogy Ausztria megőrizze a jelenlegi jólétét. Ezért a kormány – amint az osztrák statisztikai hivatal elnöke, Konrad Pesendorfer elmondta – aktív integrációs politikával támogatja az országba érkezőket. A gazdasági okok nyilvánvalóak: a második világháború utántól a hatvanas évek végéig születettek, az úgynevezett "nagy" vagy

baby-boomer generáció, 2020-ra eléri a nyugdíjkorhatárt és ez jelentős finanszírozási nyomás alá helyezi az osztrák nyugdíjrendszert.

Amint Európa más országai, Ausztriais öregedő társadalom, a 65 év fölöttiek aránya a jelenlegi 18 százalékról 2060-ra 29 százalékra emelkedik, a bevándorlás ellenére is. Ez közel finanszírozhatatlanná teszi a nyugdíjrendszert, ahogyan a gazdaság más területein is gondot okozhat.

A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezért különösen fontos, hogy a fiatalok, a 19 év alattiak aránya – ismét a bevándorlásnak köszönhetően – szintén emelkedik az elkövetkező 20 évben összesen 8 százalékkal, a jelenlegi 1,69 millióról 1,81 millióra. Ráadásul az átlagéletkor Ausztriában 87,3 évre emelkedik a férfiaknál (a jelenlegi 78,9-ről), míg ugyanez az emelkedés a nőknél 2060-ra eléri a 90,6 évet (a jelenlegi 83,7 helyett).

Gazdasági előnyök

Amint azt számos tanulmány és vizsgálat bemutatta, a bevándorlás segíti a bérek alacsonyan tartását olyan szektorokban, ahol a termelékenységi bérkiegyenlítő hatás (az közgazdászok által Balassa-Samuelson hatásnak nevezett jelenség) miatt a bérek nagyon megemelkednének és ezért jelentős áremelkedés (és így infláció) következne be. Hasonlóan fontos, hogy gyermekeik már az adott kultúra részévé válnak, különösen Ausztriában, ahol ezt számos intézmény és államilag biztosított rendszer segíti, a nyelvoktatástól az iskoláig.

A menekültstátuszt elnyerők Ausztriában a legújabb jogszabályok alapján kötelezően részt vesznek az integrációs programokban,

számot kell adjanak nyelvtudásukról és a menekültstátusz fenntartásához, majd az állampolgárság megszerzéséhez munkahellyel kell rendelkezzenek és így – az esetek túlnyomó többségében – hasznos tagjai lesznek új hazájuknak.

Az előregedő osztrák társadalomnak szüksége van a bevándorlókra Fotó: Polyák Attila - Origo

Politikai támogatás

Az osztrák statisztikai hivatal elnöke szerint kiemelkedően fontos, hogy a gazdasági racionalitást politikai és társadalmi támogatás övezze, hiszen az integráció, a gazdasági sikerességhez szükséges együttműködés csak így biztosítható. Ezért – a bevándorlás támogató intézményeinek létrehozása és finanszírozása mellett –

az elsődleges politikai feladat a befogadás és együttműködés kultúrájának, rendszereinek és folyamatainak a támogatása,

valamint mindazoknak az elvárásoknak a világossá tevése az érkezők számára, mely az integráció feltételeit és módjait fogalmazza meg.