Ukrajna lépett Kijev és Moszkva gazdasági háborújában

HORIZONTAL PRESIDENT OF THE REPUBLIC POLITICAL MEETING PORTRAIT-CLOSE-UP ATTITUDE Russian President Vladimir Putin chairs a meeting on agriculture in Russia's Rostov region on September 24, 2015. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEI NIKOLSKY
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Ukrajna ideiglenesen felfüggesztett minden, a Krímbe irányuló szállítást, és olyan terven dolgozik, amivel hosszú távon elvághatják a félszigetet. Nem sokkal korábban ismeretlen támadók felrobbantották a Krímet árammal ellátó vezetékeket. Moszkva január elsejétől nem importál Ukrajnából se élelmiszert, se mezőgazdasági termékeket, mert tiltakozása ellenére életbe fog lépni az EU és Ukrajna közti szabadkereskedelmi egyezmény.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány felfüggesztett minden, a Krímbe irányuló szállítást. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök azt mondta, hogy az intézkedés csak ideiglenes, de hozzátette, hogy Kijev már dolgozik egy hosszú távú terven, amivel minden termék és szolgáltatás exportját megszüntetnék, tájékoztat az AP hírügynökség.

Nincs áram

Nem sokkal korábban ismeretlen támadók felrobbantották az Ukrajnából a Krímbe vezető elektromos távvezetékek oszlopait, így teljesen elvágták a félszigetet az ukrán elektromos hálózattól.

Saját forrásaiból a Krím csak szükségletei 30 százalékát tudja fedezni.

Több mint egymillió embernél nincs áram a Krím félszigeten, több településen nincs szolgáltatás. Az oroszok felgyorsítják a Kercsi-szorosba tervezett energiahíd építését, de a helyzet akár december végéig is elhúzódhat.

Ukrajna nem szállít a Krímbe, ahol már áram sincs Forrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Nikolsky

Nincs export

Az áramellátás megszakadása előtt néhány nappal jelentette be Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter, hogy Ukrajna 2016 januárjától nem exportálhat élelmiszert és mezőgazdasági termékeket Oroszországba.

Uljukajev azzal indokolta Moszkva lépését, hogy Ukrajna csatlakozott az Oroszországot sújtó nyugati szankciókhoz.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök viszont már korábban bejelentett, hogy ez lesz a következménye, ha életbe lép az EU és Ukrajna közti társulási megállapodás kereskedelmi része. Az ukrán miniszterelnök pedig nem sokkal korábban jelentette be, hogy a megállapodás Oroszország tiltakozása ellenére életbe fog lépni.

Nincs légi közlekedés

A két ország októberben kölcsönösen bejelentette, hogy nem engedik leszállni egymás légi társaságainak gépeit.

Visszacsatolták a Krímet

Oroszország 2014 elején, Viktor Janukovics ukrán elnök bukása után csatolta vissza a Krímet a félszigeten tartott népszavazással, bár ezt Kijev és a nyugati országok mind a mai napig nem ismerik el érvényesnek. Vlagyimir Putyin orosz elnök később elismerte, hogy személyesen adott utasítást a Krím visszaszerzésére.