Felcsúton a kutyának sem kell a föld, máshol dúl a licitháború

földárverés
Vágólapra másolva!
Cifraságokkal folytatódtak a földárverések a második héten. Az nem okozott meglepetést, hogy Mészáros Lőrinc bezsebelt egy nagyobb területet 104 millióért. Az előtt viszont értetlenül állunk, hogy a felcsúti polgármester lánya, Mészáros Beatrix miért nem akarja megvenni azt a földet, amit eddig bérelt. Felcsút környékén mintha nem kellene a föld senkinek, alig van, aki licitálna. Máshol viszont tolongás nélkül is felverik az árat. Van, ahol családon belül tört ki a licitháború. És van már Belgiumból származó tulajdonos is az árverések nyertesei között. 
Vágólapra másolva!

Kedd délelőtt sorozatban nem keltek el a Mészáros Lőrincz érdekeltségébe tartozó földek Felcsút környékén. A Tőr István képzési központ tantermeiben számos olyan föld került (volna) kalapács alá, ami a felcsúti polgármester cége, a Búzakalász 66 Kft., vagy Mészáros Beatrix bérel. Ahogy már korábban is írtuk, a miniszterelnök barátjához hasonló földbirtokosok járhatnak a legjobban a mostani földárverésekkel.

Hétfőn így, kedden úgy

Az emberek valósággal tolongtak egy hete Érden, amikor a földárverések megkezdődtek. Persze a nagy részük akkor sem földet venni jött (az első árverésen egyetlen ember licitált, a másodikon nulla). De sok volt az érdeklődő, földműves, politikus, újságíró és tévés.

Kedden viszont olyan volt a fehérvári intézmény, mint egy általános iskola hétvégén. Alig volt ott valaki, leszámítva a regisztrációs pult mögött üldögélő maroknyi embert, és a három bizottságot, a folyosók nagy része kongott az ürességtől, a földek iránt még azok bérlői sem nagyon érdeklődtek.

Pedig hétfőn még 66 hektárt vitt el Mészáros Lőrinc vetélytárs nélkül,

ahogy a Flier család is a kikiáltási áron juthatott hozzá a földhöz, amit eddig bérelt. Flier János volt az, akinek marhatelepét maga Orbán Viktor avatta fel 2014-ben. A miniszterelnök feleségének földjét is ők művelik.

Flier János marhatelepét avatja Orbán Viktor Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 66 hektáros, 1876 aranykorona értékű földterületre több mint 104,3 millió forint értékben licitált a felcsúti polgármester, akit az ügyvédje képviselt. Mivel ellenfele nem volt, a területet pedig Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft. bérli – így senki másnak nincs elővásárlási joga rá – ez már biztosan az övé:

Ma reggel viszont már hiába várt tudósítónk Mészáros Beatrix földjének árverésére. Senki sem regisztrált, így a

közel 100 hektáros, kikiáltási áron is 164 milliós föld az állam nyakán marad.

A Mészáros családnak csak a kikiáltási árat kellett volna megadnia, biztosan övék lehetett volna a föld. Ráadásul ez az egyik legnagyobb egybefüggő terület, amit bérelnek. A földek bérlőinek elővásárlási joguk van. Ha megvan az árverés, akkor ők 8 napon belül beelőzhetik a licitálás győztesét, és megvehetik a földet a nyertes áron.

A hármas bizottságnál fél 10 körül azt mondták, hogy egy kivételével fél 3-ig az összes kalapács alá szánt földet a Búzakalász Kft. bérli. „Hányra vannak jelentkezők?” - kérdeztük. A bizottság elnöke hümmögve lapozgatott a papírjai között, majd közölte: „Egyre sem”. A bizottság tagjai 2-3 újságíró és 1-2 érdeklődő előtt olvasták fel az árverés szabályait, hogy azután újra meg újra megállapítsák: az árverés az érdeklődés hiányában érvénytelen.

Nincs tolongás a Felcsút környéki földekért Fotó: Polyák Attila - Origo

Máshol még a család is összeveszett a földeken

Cifra ügy kerekedett ki ugyanakkor az acsai és a csákvári földek árverésén. Czifra József gazdálkodó több földterületet is bérel arrafelé, a szerződése 2018-ban jár le. Elővásárlási joga ellenére azonban csak két területet tudott eddig megszerezni, azt is jóval a kikiáltási ár felett.

Az egyik földterület árát például 9,5 millióról 27 millióra tornázták fel.

Más földeknél pedig vesztett a gazda. Sőt olyan eset is volt, hogy a gazda nem is regisztrált az árverésre, ahol csak egy férfi jelent meg. Maga

a licitáló ellenfél nélkül 48,75 millióról 140 millió forintig srófolta fel a terület árát.

Ezt valószínűleg azért tehette, hogy a jelenlegi bérlő, Czifra József ne tudjon élni az elővásárlási jogával.

A piros körrel jelölt földterület nem kellett a Mészáros családnak Forrás: mepar

A földek kikiáltási ára még úgy is alacsony lehet, hogy azt a piaci ár 110 százalékában határozták meg.

Megvan az első külföldi vevő is

Kaposváron nyert egy eredetileg belga származású család, akik már 1992 óta élnek a környéken. Értesüléseink szerint

az egy családba tartozó Aranykalászos gazdák egymásra licitálva vitték fel az árat.

Ők vélhetően azért tették ezt, hogy az eredeti bérlőnek már ne érje meg élnie az elővásárlási jogával.