Százezrek bliccelték el az útdíjat

autópálya KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY M30-as autópálya útdíjbevezetés útdíjköteles videokontroll video-kontroll Miskolc, 2015. január 7.
Tájékoztató táblák az útdíjköteles M30-as autópálya és az ingyenes, Miskolcot elkerülő szakasz felhajtójánál Miskolc határ
Miskolc, 2015. január 7. Tájékoztató táblák az útdíjköteles M30-as autópálya és az ingyenes, Miskolcot elkerülő szakasz felhajtójánál Miskolc határában 2015. január 7-én. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Tavaly 276 ezer pótdíjfizetési felszólítást küldött ki az e-matricák értékesítését és ellenőrzését végző Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatás Zrt., ezek után mintegy 2,5 milliárd forint pótdíjat fizettek be.
Vágólapra másolva!

A NÚSZ Zrt. tájékoztatása szerint azoknak, akik a D1, D2, U kategóriában, vagyis jellemzően személyautóval, e-matrica nélkül használják a díjköteles gyorsforgalmi utat, 30 napon belül mintegy 15 ezer forint pótdíjat kell fizetniük, ezen túli fizetés esetén pedig már csaknem 60 ezer forint a bírság összege.

Mint írják, a cégnek hatósági jogkörei nincsenek, de fejlesztései révén növelni tudta az ellenőrzések hatékonyságát: a hazai bliccelők mellett a külföldiekkel szemben is egyre hatékonyabban tud fellépni, a társszervezetekkel fenntartott kapcsolatai révén.

Tájékoztató táblák az útdíjköteles M30-as autópálya és az ingyenes, Miskolcot elkerülő szakasz felhajtójánál Miskolc határában Forrás: MTI/Vajda János

A NÚSZ nemrég integrált díjellenőrzési rendszereinek köszönhetően a felállított kamerákon keresztül egyszerre képesek az e-matricás, valamint a teherautók által használt HU-GO e-útdíjrendszerben is ellenőrizni a használati jogosultságokat. Az integrációt követően a HU-GO ellenőrzését végző portál az év első hét hónapjában csaknem 50 ezer jogosulatlan e-matricás úthasználatot regisztrált. Idén az első nyolc hónapban 8,69 millió e-matricát értékesített a szolgálat, az ebből származó bevétel 45,4 milliárd forint volt.