A GVH szerint Vajnáék megvehetik a TV2-t

TV2 Andy Vajna dirk gerkens MBC
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Vajna-csoportba tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited felett.
Vágólapra másolva!

A Magyar Broadcasting Co. Kft. azt kérte, hogy az október 15-én aláírt szerződés alapján a GVH engedélyezze irányításszerzését a TV2 és a CEE felett, derült ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményéből.

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy nincs azonos tevékenysége a TV2 és a CEE vállalkozásokat magában foglaló, televíziós műsorok (TV2, FEM3, PRO4, SuperTV2) készítésével foglalkozó és azokat sugárzó TV2-CEE-csoportnak, valamint az elsősorban játékkaszinók üzemeltetésével és filmforgalmazással foglakozó, Andrew G. Vajna által irányított Vajna-csoportnak. Ezért

az összefonódásokkal összefüggő legfőbb versenyaggály, a koncentráció növekedése a jelen tranzakció esetében nem merül fel,

olvasható a versenyhivatal közleményében.

A GVH szerint Andy Vajna viheti a TV2-t Fotó: Polyák Attila - Origo

A GVH szerint a Vajna-csoport végez ugyan filmforgalmazási tevékenységet, azonban jogosultsága nem terjed ki a televíziós csatornák, így a TV2-CEE-csoport részére történő filmértékesítésre, így versenyaggály ezzel összefüggésben sem merült fel.

„Minden kétséget kizáróan”

A versenyhivatal megállapítása szerint az engedélyezni kért fúzió érdemi elbírálását nem akadályozta, hogy jelenleg a Megapolis Média Zrt. cégbejegyzési kérelme alapján a megállapodást is érintő cégbírósági eljárás van folyamatban. Ugyanis a GVH szerint „a cégbírósági iratok alapján minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a jelen engedélyező határozat alapját képező megállapodás aláírásának időpontjában (2015. október 15-én)

Az irányításszerzés engedélyezése nem jelenti azt, hogy a GVH az ügylettel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában állást foglalt volna, olvasható a közleményben.

A bíróságnak kell döntenie

A hivatal általánosságban kiemeli a közleményében, hogy a GVH a fúziók engedélyezése során az eladó és a vevő közötti egységes akarat-elhatározás meglétét és a fúzió versenyre gyakorolt hatását vizsgálja,

a szerződéssel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában a bíróság dönthet.

„A GVH engedélye nem a szerződés érvényességéhez, hanem annak hatályosulásához szükséges” – zárul a versenyhivatal közleménye.

A GVH szerint van, amiben csak a bíróság dönthet Forrás: Origo

Az Origo tudomása szerint a GVH-hoz a Fonyó Károly tulajdonában álló cégcsoporttól eddig nem érkezett engedélykérelem a TV2 megvételére.

A Megapolis ügyvédje, Óvári Győző az Origónak azt mondta, hogy a GVH honlapjáról értesültek a döntésről, és egyelőre még tanulmányozzák a határozatot, ezért nyilatkozni nem kívánt az ügyben.

Simicskáék már fizettek

A Megapolis szerdán közjegyzői letétbe helyezte a TV2 opciós szerződés szerinti vételárát. Az Origo úgy tudja, Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége október 15-én már jelezte a vételi szándékot.

– mondta szerdán az Origónak a Megapolis ügyvédje.

Egyelőre képlékeny, kié is lesz a TV2 Fotó: Bielik István - Polyák Attila - Origo

A TV2 eladását övező botrány október 19-én a cégbíróságon folytatódott, ahol iktatták Fonyó Károly beadványát. Ebből kiderült, hogy október 13-án két olyan céget szereztek meg, amelyen keresztül jogot formálnak a tévé vagyonkezelő cégére, a TV2 Media Groupra.

Kié lesz?

Az Origo egyszer már megszavaztatta az olvasóit arról, hogy szerintük a szövevényes ügy eredményeképpen kinek a tulajdonába kerül majd a TV2. Október közepén a szavazók 45 százaléka úgy vélte, hogy Fonyó Károly, illetve rajta keresztül a Simicska Lajos a tulajdonos.

Szavazzon!

Ön kinek a TV2-jét nézné szívesebben?