Vágólapra másolva!
Csökkennek a szőlő és bortermelők, valamint a hegybírók adminisztrációs terhei október közepétől, áprilistól elektronikus formában is kérhetik a szőlősgazdák a származási bizonyítványt.
Vágólapra másolva!

A Földművelésügyi Minisztérium ma kiadott rendelete alapján akár felére is csökkenhetnek a bortermelők adminisztrációs terhei. A rendelet lehetővé teszi például összevont szőlő és első bor származási bizonyítvány kiadásának kérelmezését is. Vagyis, ha a szüretelt szőlő ugyanabból a hegyközségből származik, és a szőlőt a kérelmező a szőlőlével megegyező eredetvédelmi kategóriájú bor készítésére maga dolgozza fel, egy származási bizonyítványt használhat. A bizonyítványokat a helyi hegybírók állítják ki, a dokumentumot jövő április 1-től elektronikus formában is lehet majd igényelni.

Új bornyilvántartó rendszer

Szintén október közepétől az úgynevezett nullás jelentéseknél - olyan szőlőszármazási bizonyítvány kérelem, ahol a termés bejelentett mennyisége nulla - a termőültetvények adatszolgáltatásakor a hegybíró csak abban az esetben veheti tudomásul az eredményeket, ha az adatszolgáltató a szüret elmaradását okozó káreseményt követő 15 napon belül bejelentette azt - olvasható a közleményben.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az illetékes hegybíró a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának minden nullás eredményt produkáló, de be nem jelentett esetről éves jelentést készít. A HNT kockázatelemzés alapján kezdeményezi az érintett ültetvények 5 százalékának hatósági ellenőrzését.

A rendeletmódosítás értelmében az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszert (ISZBIR) a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa hozza létre és üzemelteti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyeletével.