Huszonkét menekült kapott munkát Magyarországon

menekült
A migrant carries his pack on his back as he crossed the border line between Serbia and Hungary near Roszke village on September 13, 2015. The number of migrants entering Hungary has hit a new one-day record, police said Sunday, as the country prepares to impose a controversial new law to stop the influx. AFP PHOTO / PETER KOHALMI
Vágólapra másolva!
Nem igazán veszik el a magyarok munkáját a menekültek, hiszen idén eddig mindössze 22 menekült kapott munkát Magyarországon. A CBA már vállalta, hogy adna munkát a letelepedőknek, sőt néhány szociológus szerint a bevándorlókat tárt karokkal kellene fogadnunk. Ehhez képest az év első felében mindössze 73-an kaptak menekültstátuszt.
Vágólapra másolva!

– hirdette, néhol talán még mindig hirdeti óriásplakátjain a kormány. A bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációs tájékoztató kampány egyébként több százmillió forintjukba került az adófizetőknek.

„Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartásába 2015-ben bekerült,

menekültként elismert személyek közül 22 fő létesített munkaviszonyt

a foglalkoztatók bejelentése alapján” – válaszolta az Origónak a szervezet.

Tehát,

  • vagy beváltak a kormány plakátjai,
  • vagy eleve nem is munkavállalási céllal érkeztek a menekültek.

Persze az is igaz, hogy nem sokan kapnak menekültstátuszt: 2013-ban összesen 18 900 fő volt a regisztrált menedékkérők száma a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint, ehhez képest csak 173 főt ismertek el menekültként. Tavaly majdnem 43 ezer menedékkérelmet adtak be, de összesen csak 240-en kaptak menekültstátuszt.

Nagyon kevesen kapnak menekültstátuszt Magyarországon Forrás: AFP/Peter Kohalmi

2015 első felében tovább romlottak az arányok, hiszen az év első hat hónapjában

66 788 menedékkérőre mindössze 73 megítélt státusz jutott.

Júliusban és augusztusban további 31 ezer és 47 ezer menedékkérelmet adtak be, így 2015 első nyolc hónapjában már több mint 145 ezer eljárás indult.

A menedékkérelmek elbírálása általában néhány hónapot vesz igénybe, de a jelenlegi helyzetben ez akár egy évig is eltarthat, azonban legfeljebb ennyi idő alatt el kell bírálni a kérelmet. A menedékkérők ez idő alatt csak a befogadóállomásokon kaphatnak munkát, ott, ahol a Magyarországra illegálisan érkező menekülteknek jelentkezniük kell.

A CBA adna munkát a menekülteknek

Az Origo korábban több nagyobb magyarországi munkáltatót is megkérdezett, alkalmaznának-e menekülteket. Egyedül a CBA válaszolt. „Ha lesznek olyan menekültek, akik letelepednek országunkban, és a megfelelő szakképesítés megszerzését is vállalják, akkor

Mi magunk is foglalkozunk szakképzés szervezésével, így akár ebben is a segítségükre tudunk lenni” – válaszolta az áruházlánc.

Kiskunhalason ugyanakkor új munkahelyeket teremt a menekülttábor, és augusztus végén már tolongtak is a meghirdetett állásokért.

Tárt karokkal kellene fogadnunk a bevándorlókat?

Még évtizedekig többen hagyják el Magyarországot, mint ahányan ide érkeznek. Ha nem tudjuk pótolni a távozókat, 2060-ra kevesebb mint 7 millióan leszünk, és minden harmadik ember 65 év feletti lesz. Az Origónak nyilatkozó szociológusok szerint a befogadással csak jól járhatunk, hiszen az ideérkező bevándorlók korszerkezete és képzettsége is jobb, mint a magyaroké.