Étrend-kiegészítő kapszulák miatt bírságolt a GVH

Melyek a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok vitamin, gyógyszer, pirula dr. life
Vágólapra másolva!
A Novonex Pharma Kft. jogsértő módon reklámozta a Novo C Plus étrend-kiegészítő kapszuláit, állapította meg a versenyhivatal, amely ezért többmilliós bírsággal sújtotta a céget.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) érvelése szerint a vállalkozás nem tudta igazolni a C-vitamin hatóanyagának felszívódására és hasznosulására vonatkozó piacelsőségi állításait. A GVH a jogsértésért 6 millió forint bírságot szabott ki, és megtiltotta jogsértő magatartás folytatását.

A Novo C Plus egy C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, amely általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül a GVH közleménye szerint. A Novonex többféle kommunikációs eszközön népszerűsítette a Novo C Plus étrend-kiegészítőt 2013 októbere és 2014 májusa között. A GVH a vizsgált reklámokban megjelenő piacelsőségi állítások két típusát különböztette meg:

  1. egyrészt azon felsőfokú jelzőkkel ellátott kijelentéseket, amelyek a Novo C Plus termékben liposzómális formában lévő C-vitamin előnyeit, illetve a kapszula felszívódását és hasznosulását hangsúlyozták a szervezetben az összes C-vitamin készítményhez képest anélkül, hogy a többi készítményről bármilyen közlést tartalmaztak volna;
  2. másrészt azokat a piacelsőségi állításokat, amelyek a Novo C Plus kapszula elsőbbségét emelték ki, összevetve a „hagyományos”, illetve szájon át szedhető C-vitamin készítményekkel a C-vitamin biohasznosulását illetően.

A GVH döntése szerint a Novonex által benyújtott vizsgálati dokumentációk – lévén azok a liposzómális technológia alkalmazásának előnyeit, s nem a reklámokban megjelenő, a Novo C Plus felszívódásának egyedülálló hatékonyságát részletezik – nem bizonyítják a piacelsőségi állítások megalapozottságát.

Nem szabad mindent elhinni a reklámoknak! Forrás: Thinkstock

Mint a versenyhivatal írja, a „hagyományos”, illetve szájon át szedhető C-vitamin készítményekkel szemben megfogalmazott elsőségi állítások nem csupán jogi értelemben megtévesztők, azaz jogellenesek, mert nem nyertek bizonyítást, hanem amiatt is, mert létezik legalább egy olyan készítmény, amelynek tekintetében kifejezetten valótlanok.

A GVH felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes állítások igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek egyrészt alátámasztják állításaikat, másrészt megfelelnek a tudomány elvárásainak, és e bizonyítékokkal rendelkezniük kell már a reklámjaik közzététele előtt.