Kiderült, melyik mikrohullámú sütővel van baj

mikrohullámú sütő, műanyag
Ne melegítsünk ételt műanyag edényben a mikrohullámú sütőben
Vágólapra másolva!
Hét mikrohullámú sütő közül egy akadt fenn a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzésén. Az Orion OM-5121D típusú mikró forgalmazása ezért nem jogszerű.
Vágólapra másolva!

A hatóság egy Orion, egy Tesco, egy Tarrington House, egy Gorenje, egy Sharp, egy LG és egy Samsung márkájú mikrohullámú sütőt vizsgált meg.

Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium szakemberei azt ellenőrizték, hogy a mikrohullámú sütők teljesítményfelvétele készenléti állapotban megfelel-e az előírásoknak.

Egy nem ment át a teszten

Készenléti üzemmódban van egy készülék, amikor nem használjuk, de az továbbra is áram alatt van, tehát ha nem húzzuk ki a konnektorból – írja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Ilyenkor kizárólag bizonyos funkciókat látnak el a háztartási gépek, például mutatják az időt, de mivel áram alatt vannak, fogyasztják az energiát.

Hét vizsgált készülékből egy akadt fenn a fogyasztóvédelem ellenőrzésén Forrás: AFP

A környezet védelme miatt az Európai Bizottság 1 illetve 0,50 W-ban maximalizálta a készenléti teljesítményfelvételt.

Más szabályok vonatkoznak a 2010 és 2013 között, illetve a 2013 után forgalomba hozott mikrohullámú sütőkre.

A hatóság hét mikrohullámú sütőből vett mintát, amik készenléti üzemmóddal is rendelkeznek, illetve a magyarországi áruházláncok üzleteiben kaphatóak. A vizsgált termékek közül

az Orion, OM-5121D modellszámú kombinált mikrohullámú sütő nem felelt meg az előírásoknak,

mert a teljesítményfelvétele készenléti üzemmódban meghaladja a megengedett értéket, illetve az előírás ellenére a mikrohullámú sütő nem rendelkezik energiagazdálkodási funkcióval. A termék forgalmazása így nem jogszerű, az eljárás folyamatban van.