Százmilliárdos mínuszban van a büdzsé tavalyhoz képest

magyar nemzeti bank mnb európai unió uniós zászló magyar zászló európai unió uniós zászló magyar zászló
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Az államháztartás hiánya szeptember végén százmilliárd forinttal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A kormány szerint ez elsősorban azért van, mert Brüsszel befagyasztott bizonyos kifizetéseket. Ezeket már feloldották, az uniós pénz helyre fogja billenteni a költségvetést.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás központi alrendszerének szeptember végi halmozott hiánya 954,6 milliárd forintra teljesült, tájékoztat közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). 2014. szeptember végén az államháztartás központi alrendszerének deficitje 844,6 milliárd forintot tett ki.

A két év azonos időszaka közti különbség elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad.

A fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei mintegy 407 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől, mely egyrészt az évenként változó elszámolások különbségéből ered, másrészt pedig az Európai Bizottság által vizsgálat alá vont tételek következménye, magyarázza a tárca.

Több százmilliárd jön az EU-tól

A következő hónapban azonban több százmilliárd forintos uniós transzfer várható, amely jelentősen csökkenti majd a bevételi elmaradást, írja az NGM. Az uniós források jelenlegi elmaradása az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlegét nem befolyásolja, tekintve, hogy az év végéig esetlegesen meg nem érkező, de az Európai Bizottságtól jogosan igényelt összegek bevételként elszámolhatóak.

A brüsszeli eurók billentik majd helyre a magyar költségvetést Fotó: Bielik István - Origo

A hiánycél változatlan

A 2015. szeptember havi deficit 39,7 milliárd forintot tett ki, szemben az előző évi 14,2 milliárd forintos többlettel. A két év szeptember havi egyenlegének különbsége is alapvetően az uniós bevételek és kiadások eltérő alakulásából következett. Míg a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei mintegy 39 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől, addig az uniós kiadások közel 64 milliárd forinttal haladták meg az előző évi kiadásokat.

Az uniós módszertan szerinti hiánycél 2015-re változatlanul a GDP 2,4 százaléka,

amely – figyelembe véve a bevételek és kiadások éven belüli eloszlását és a szeptember végi tényadatokat – továbbra is reális.