Szócsata a közgazdász vándorgyűlésen

Budapest, 2015. április 11.
Quaestor-károsultak demonstrációja a Quaestor Értékpapír Zrt. fővárosi Báthory utcai székháza előtt 2015. április 11-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2015. április 11. Quaestor-károsultak demonstrációja a Quaestor Értékpapír Zrt. fővárosi Báthory utcai székháza előtt 2015. április 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Egy fiatalember szót kért a közgazdász vándorgyűlésen, jelezte, hogy egyike a Quaestor 32 ezer károsultjának. A felszólaló szerint a Külügyminisztérium 3,8 milliárd forintot vett ki a Quaestor bedőlésének napján készpénzben, és ezzel gyakorlatilag előidézte a Quaestor fizetésképtelenségét. Az MNB alelnöke azt válaszolta, "ez egy olyan tény, amely nagyon eltorzítva jelent meg a médiában".
Vágólapra másolva!

A pénzügyi felügyeletnek, a jogalkotónak, a piaci szereplőknek, a könyvvizsgálóknak, a sajtónak, a bűnüldöző szerveknek és az ügyfeleknek egyaránt le kell vonniuk a brókerbotrányok tanulságait - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen Miskolcon.

Windisch László a pénzügyi felügyeletet érintő felelősségről tartott előadásában kiemelte, az ilyen esetek elkerülésére

a felügyeletnek új módszertant kell alkalmaznia,

amelyet már részben a Buda-Cash brókerház eseténél is felhasznált, a módszert pedig a legjobb nemzetközi gyakorlatok alapján tovább kell fejlesztenie.

Forrás: Salome Roessler



- fogalmazott az MNB alelnöke, hozzátéve, sokkal erősebb ellenőrzési típusú szemlélet szükséges a felügyelt szektorokkal szemben.

Lekérdezhetők lesznek a befektetések

Megemlítette azt is, jövő év januárjától lehetőség lesz arra, hogy a nemzeti bank honlapján mindenki lekérdezhesse a befektetési szolgáltatónál vezetett ügyfélszámlájának egyenlegét.

Új ellenőrzési eszköznek nevezte a

helyszíni felügyelők kiküldésének lehetőségét,

akik a szokásos vizsgálaton kívül kockázatelemzési céllal bármikor megvizsgálhatják az adott vállalkozás könyveit.

Visszatért a bizalom a brókercégek iránt

Windisch László szerint a jogalkotónak három területen lehetne előrelépni, ezek között a pénzügyi kultúra "gyors és erőteljes" fejlesztését, a befektetési vállalkozások online, közvetlen felügyeletét, valamint az értékpapírok tulajdon-nyilvántartásának megváltoztatását említette.Előadásában felidézve a brókerbotrány főbb történéseit elmondta, hogy a tapasztalatok szerint visszatért a brókercégek iránti bizalom, következményként viszont hangsúlyozta, azonban

az éves profit több mint felét kell majd az alapokba befizetniük a brókercégeknek.

Felszólalt egy questoros

Az MNB alelnökének előadását követően indulatosan szólalt fel egy fiatalember, jelezve, hogy egyike a Quaestor 32 ezer károsultjának.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt mondta a Külügyminisztérium 3,8 milliárd forintot vett ki a Quaestor bedőlésének napján készpénzben, és ezzel gyakorlatilag előidézte a Quaestor fizetésképtelenségét. Miután a befektetőktől a felszámoló visszaköveteli az utolsó napokban felvett kötvénykibocsátásokból a pénzt,

- fogalmazott.

Torzított tények

Windisch László válaszában emlékeztetett, a Beva első körben 29 ezer 806 Quaestor-károsultat kifizetett, összességében 82,5 milliárd forintot kaptak. A külügyi tárcát firtató felvetésről szólva azt mondta:

egy befektetési vállalkozás úgy működik, hogy az ügyfelek értékpapírjait, pénzeszközeit nem veszi mérlegébe..."

A Quaestor-károsultak demonstrációja áprilisban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Elmondta azt is: a Quaestornál a folyamatot az indította el, hogy a Buda-Cash brókerház ügy miatt megingott a bizalom és nagyon sok ügyfél elkezdte követelni a papírok visszavásárlását. Ezt követően vált világossá, hogy nem 58 milliárd forintnyi, hanem 210 milliárd forintnyi kötvényt értékesítettek.

Ez egy évtizedek óta fennálló probléma, az alapprobléma nem most keletkezett, itt és most egy befektetési vállalkozás visszaéléséről van szó, "aki ellopta az önök befektetéseit" - vélekedett az MNB alelnöke.

Az 53. Közgazdász-vándorgyűlésre előzetesen több, mint hétszázan regisztráltak, akik a napirenden szereplő 2 plenáris és 13 szekcióülésen több, mint 140 előadót – kormányzati szakembereket, banki vezetőket, gyakorló vállalatvezetőket, gazdaságkutatókat, egyetemi oktatókat – hallgathatnak meg szeptember 3-5. között Miskolcon.

A vándorgyűlésről készült korábbi írásunkat itt találja>>>