A kormány harcba száll Brüsszellel

magyar nemzeti bank mnb európai unió uniós zászló magyar zászló európai unió uniós zászló magyar zászló
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
A kormány szeretné megvédeni a dohányipari egészségügyi hozzájárulást és az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, ezért még ezen a héten megküldi hivatalos álláspontját az Európai Bizottságnak. A két különadót még júliusban kaszálták el, mert többkulcsosak, ezért egyes cégeket helyzetbe hoznak.
Vágólapra másolva!

Magyarország szeretné megvédeni a dohányipari egészségügyi hozzájárulást, illetve az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, ezért a brüsszeli Európai Bizottság még ezen a héten meg is kapja a magyar hivatalos álláspontot és választ a felvetéseire – jelentette be Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára szeptember 2-án, szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Tiszteletben tartják

Kifejtette, hogy Brüsszel az összes magyarországi különadót megtámadta, ezért nem meglepő, hogy a dohányipari különadók alkalmazását is fel kellett függeszteni. Addig pedig, amíg ez az egyeztetés zajlik, természetesen tiszteletben tartjuk a bizottságnak azt a döntését, hogy nem szabad beszedni ezeket az adókat – mondta.

A kormány meg akarja védeni a különadókat Brüsszeltől Fotó: Bielik István - Origo

Adózási önállóság

A helyettes államtitkár meggyőződését fejezte ki, hogy mind a két közteher jól célzott volt, megfelelő célokat szolgál, és így összhangban van a tagállamok adózási önállóságára vonatkozó uniós alapelvvel. Pankucsi Zoltán

sajnálatosnak mondta, hogy egy országnak az adózási önállóságát a brüsszeli bürokrácia folyamatosan vitatja, és minden eszközzel megpróbálja kétségbe vonni.

Az a baj, hogy többkulcsos

Az Európai Bizottság július közepén tiltotta meg Magyarországnak, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermékeket terhelő adó progresszív elemeit alkalmazza. Vagyis

a testületnek az adók többkulcsos jellegével van baja,

azzal, hogy lényegi indoklás nélkül egyes cégeknek kevesebb adót kell fizetniük.