Ilyen egy időjárásjelentés, ha statisztikus írja

vihar mém
Ez a fotó "vízibiciklizés" címen került fel a Facebookra
Vágólapra másolva!
Vajon jó irányba építettük a gazdaságunkat az elmúlt 15 évben? A fejlett gazdaságok célja, hogy növekedése ne veszélyeztesse a környezetet. Az anyagi javakból pedig egyre több embernek juttasson, ezzel csökkenjenek a társadalmi egyenlőtlenségek. Nem vagyunk minden területen sikeresek. Az Európai Unióban is meg lehet húzni a vészharangot, nehogy letérjünk a fenntartható fejlődés útjáról.
Vágólapra másolva!

Éles szemmel fürkészik a gazdaságelemzők, hogy milyen irányba tart Európa. Az Unió fő célja, hogy állampolgárai egyre jobban éljenek, de az jövő generációkra is fontos gondolni a gazdasági növekedés vizsgálatakor. Nem jó, ha feléljük erőforrásainkat, vagy ha csak egy szűk réteg kap ezért megfelelő jövedelmet.

Nem utópia a fenntartható növekedés, hanem minden fejlett gazdaság célja Forrás: MTI/Mohai Balázs

Egyre több felhős terület

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat össze is szedett egy csomó fenntartható fejlődéshez kapcsolódó adatot, amit e nyárvégi hangulatban összegzett, szemléletes megjelenítési formát válaszva a haladás ábrázolásában.

A táblázatban a káprázó napsütés jelzi, hogy minden tekintetben kielégítő irányba haladtunk az adott területen, kisebb felhők jelzik a kevésbé optimális szintű fejlődést. De vannak olyan területek is, amelyekben visszaléptünk és már nem lehet napocskát rajzolni a képre. A válság utáni időkben pedig már viharok is jelzik a fejlődés irányát. Villámot is érdemel, hogy egyre többen félhetnek a szociális kirekesztettségtől Európában és még most sem sikerrül megfelelő mértékben kiaknáznunk a természeti erőforrásokat.

A fenntartható fejlődés különböző területeinek értékelése. A teljes elemzést a képre kattintva tudja elolvasni! Forrás: Eurostat

Egyre több a komoly probléma

Ma már az európai lakosság 25 százaléka tarthat a szociális kirekesztődéstől. Kelet-Európában pedig még rosszabba helyzet. A szegénység kérdése mindig is fontos probléma volt, de az ábrából kitűnik, hogy az elmúlt öt évben súlyosbodott a leginkább a helyzet. Ma már az európai lakosság 25 százaléka tarthat a szociális kirekesztődéstől. Kelet-Európában pedig még rosszabb a helyzet.

Az európai lakosság negyede veszélyben érezheti helyzetét Fotó: Polyak Attila - Origo

A szegénység kérdése mindig is fontos probléma volt, de az ábrából kitűnik, hogy az elmúlt öt évben súlyosbodott a leginkább a helyzet. A megújuló és természetes erőforrások kiaknázásában is elmaradunk a fenntarthatóság kívánalmaitól, de a vannak biztató jelek. Egyre kevesebb káros anyagot engedünk a levegőbe és a rendelkezésre álló energiát is egyre hatékonyabban használjuk.