Alig vesznek hitelre lakást

lakásvásárlás
Fountain pen and keys upon renting contract, deposit cheque, pay slip.
Vágólapra másolva!
A lakásvásárlók 20 százaléka vesz fel hitelt, a hitelfelvevőknek pedig 10 százaléka igényli a kibővített szocpolt, a Családok Otthonteremtési Kedvezményét, közölte saját adataira hivatkozva a Duna House ingatlan franchise hálózat.
Vágólapra másolva!

A két hónapja igénybe vehető CSOK előnye, hogy használt lakás vásárlására, illetve a meglévő lakás bővítésére is jár, az összege pedig a gyermekek számán túl a lakás energetikai besorolásától és a település jellegétől is függ.

6,5 milliós az átlagos hitel

A Duna House adatai szerint az átlagos lakásvásárló 6,5 millió forint hitelt vesz fel. Akik viszont igénylik az új kedvezményt is, azoknál az átlagos hitel összege 7,4 millió forint.

A CSOK-ot igénylők 60 százaléka budapesti, a maradék jut a vidéki lakásvásárlókra. A fővárosban az új típusú támogatás a vételár 10 százalékát teszi ki, míg vidéken eléri a 20 százalékot is.

Önerő nélkül

A bankok nem egységesen kezelik a legalább 20 százalékos, jogszabályban megszabott önerőt. Van olyan bank, amely a CSOK-ot önerőnek fogadja el, így akár megtakarítás nélkül is lehet lakást vásárolni, persze csak vidéken.