Célok nélkül nem érdemes belevágni a felújításba

család, Lakásfelújítás 10 lépésben
Minden szebb és jobb az ingatlanszektorban, mint tavaly, de a válság előtti szinttől még nagyon messze vagyunk
Vágólapra másolva!
Az építőipari szakemberek kapnak hideget, meleget a megrendelőktől a Mapei Kft. szerint. A kínos beszélgetéseket ugyanakkor néhány alapszabállyal és időben feltett kérdéssel könnyen elkerülhetik azok, akik lakásfelújítás előtt állnak.
Vágólapra másolva!

A cég közleménye szerint a burkolók és a kőművesek többségének alapvetően nincs gondja a megrendelővel, de azért vannak visszatérő problémák. Az egyik legfontosabb, hogy elegendő időt kell szánni a tervezett munkára: ne az utolsó pillanatban szóljunk a festőnek, hogy a jövő héten kellene jönnie! Mint mindenki, így a szakemberek is azt szeretik, ha a megrendelő pontosan, annyit és akkor fizet, ahogy arról a megállapodás szólt.

Listát kell írni

Célszerű felújítás előtt minden fontosabb információt összeszedni, ugyanis így pénzt és időt lehet megtakarítani. A Mapei szerint négy egyszerű szabállyal az idegeskedés is megspórolható:

  • a célok kijelölése,
  • a fontossági sorrend,
  • ellentmondást nem tűrő költségvetés, és
  • ha nem szakember, ne ön végezze a teljes felújítást.

Érdemes tehát már az elején összeírni, hogy mi nem működik, mi nem tetszik a lakásban, valamint azt, hogy min változtatna. Fontos a sorrend is, hiszen a baj nem a számtalan igénnyel szokott lenni a cég szerint, hanem azzal, hogy a felújítás előtt állók nem tudnak köztük sorrendet tenni. Tisztában kell lenni a büdzsével is, hogy abba mi fér bele, és mi nem!

Van, amiről le kell mondani Forrás: Photononstop/Arnaud Olszak

Szintén fontos a megfelelő szakember kiválasztása – a Mapeinek ehhez több tippje is van:

  • Gyűjtsön róla ajánlást, információkat! – Egy burkolót legjobban a munkái, valamint a megrendelői vélemények minősítenek. Mennyire megbízható a szakember? Mennyire tartotta a szavát (akár a határidőt, akár az árat illetően)?
  • Kérjen tőle referenciát!
  • Tudja meg, hogy a szakember hogyan kezeli a problémás eseteket! – A szakember által készített burkolattal voltak-e problémák (felválások, repedések), melyeket javítani kellett? Hogyan és milyen gyorsan reagált a problémára, mennyire volt segítőkész?
  • Győződjön meg arról, hogy a szakember számlaképes-e! –Ha vitára kerül sor, a munkavégzéshez köthető számlák megléte elengedhetetlen. Csak abban az esetben érvényesítheti a garanciát, ha elteszi a bizonylatokat, számlákat!
  • Szerezzen információt arról, hogy milyen anyagokat használ a munkája során! – Gyakran előfordul, hogy amikor a burkolás költségeit tervezik, csak a burkolat árára és a munkavégzés költségeire gondolnak a megrendelők. Nagyon kevesen kalkulálnak a segédanyagokkal – hiszen ezek nem látszanak –, pedig ezek az anyagok határozzák meg a burkolat időtállóságát, élettartamát!

Ha ezeket betartja, a cég szerint sok kellemetlenséget spórolhat meg magának az, aki felújításra adná a fejét.