Megint a magyar határzárról írt a Daily Mail

Migránsok másznak át a gyorstelepítésű drótakadályon a Röszke melletti vasúti átjárónál
Röszke, 2015. augusztus 26. Migránsok másznak át a gyorstelepítésű drótakadályon a Röszke melletti vasúti átjáró közelében a magyar-szerb határon 2015. augusztus 26-án.
Vágólapra másolva!
„Teljesen haszontalannak” nevezi a magyar határzárat a Daily Mail szerzője. A brit bulvárlap az ideiglenes szögesdrót alatt átbújó migránsokról közölt fotó- és videoriportot.
Vágólapra másolva!

„Úgy látszik, hogy akik korábban bombázásokkal, lefejezésekkel és vízbe fulladással néztek farkasszemet, hogy biztonságba jussanak, azokat már nem tartja vissza, hogy esetleg megvághatják magukat” – írja a Daily Mail újságírója. Azokra a felvételekre utal, amiken a Szerbia felől érkező migránsok egyszerűen átbújnak a határ magyar oldalán felállított ideiglenes drótakadály alatt, amely a cikk címe szerint „teljesen haszontalan”.

„Magyarország és az EU határának védelmében”

A brit bulvárlap – amely Nagy-Britanniában az egyik leginkább bevándorlásellenes médium – beszámol az elmúlt napok Magyarországi fejleményeiről, köztük arról, hogy szerdán reggel összetűzés volt a röszkei menekülttábor lakói és a rendőrök között, akik könnygázt is bevetettek. Írnak arról is, hogy az elégtelennek bizonyult határzár őrzésére a magyar kormány „2100 rendőrtisztet” rendel (a határvadászok egyharmada valójában rendészeti szakközépiskolás tanuló lesz).

Migránsok másznak át a gyorstelepítésű drótakadályon a Röszke melletti vasúti átjáró közelében a magyar–szerb határon 2015. augusztus 26-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Daily Mail idézi Kovács Zoltán kormányszóvivőt is, aki elmondta, hogy összehívják az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát, ahol arról is szó esik, hogy a Honvédség alakulatait is a határhoz rendeljék-e „Magyarország és az EU határának védelmében”.

Beszóltak az angliai magyaroknak

A szerző megemlíti, hogy a menekültek úti célja nem Magyarország. Csupán itt lépnek be a schengeni övezetbe, ahol már szabadon mozoghatnak, hogy eljussanak olyan országokba, mint Svédország, Németország vagy Hollandia, ahol munkát vállalnának.

A Daily Mail olvasói közül nem mindenki szimpatizál a magyarokkal. Az egyik leginkább felpontozott hozzászólás szerint „a sors iróniája”, hogy Magyarországra egyre több menekült érkezik. „Mi már évek óta el kell, hogy viseljük a kelet-európai bevándorlók áradatát… most legalább ők is tudják, hogy milyen érzés… és vicces módon nekik sem tetszik” – írja a hozzászóló.