Külföldön is kutakodik utánunk a NAV

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
Az utóbbi fél évben összesen csaknem 2 ezer, naponta átlagosan 10 megkeresést küldött a külföldi hatóságoknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a magyar cégek, illetve magánszemélyek adózásának tisztázása érdekében.
Vágólapra másolva!

Kis Péter András, a szervezet szóvivője a Napi Gazdaságnak elmondta: leggyakrabban az áruforgalmi adóval (áfa) kapcsolatban kért nemzetközi segítséget a NAV,

főként Németországtól, Szlovákiától és Romániától.

Az üzleti kapcsolatokról is érdeklődnek Fotó: Bielik István - Origo

A küldeményekben a magyar adóhivatal túlnyomórészt a látókörébe került cég külföldi üzleti kapcsolatairól és ügyleteinek körülményeiről érdeklődött. Olykor pedig a NAV azért keresi meg a külföldi hatóságokat, mert saját lehetőségeit már kihasználta, nem tud több érdemi adatot szerezni, miközben még tisztázatlan körülmények vannak a vizsgált esetben - fejtette ki a szóvivő.

Évekbe is telhet

A bűnügyi válaszok néhány hónap alatt is megérkezhetnek, de előfordul, hogy évekig eltart, amíg értékelhető információ áll a NAV rendelkezésére.

A nagy kárt okozó áfacsalások többsége éppen a közösségi szabályok kijátszásával történik,

pozitív fejlemény azonban, hogy az Európai Unió tagállamai között gyorsabb a segítségnyújtás - írt a lap.