Ügyvéd irányított egy magyar maffiát

bankjegyköteg  húszezres papírpénz pénz TÁRGY Budapest, 2012. február 7.
Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Egy nyíregyházi ügyvéd a védőként szerzett tapasztalatait felhasználva bűnszervezetet épített ki a 2000-es évektől kezdve. Jogi ismereteit arra használta, hogy összezavarja a hatóságokat. A cigarettacsempészettől a prostitúción keresztül a fiktív cégátruházásokig mindenben benne volt a keze.
Vágólapra másolva!

Maffiaszerű eszközökkel és módszerekkel próbálta blokkolni a bűnüldöző szervek munkáját az a bűnszervezet, amelynek irányítóját és két jobbkezét őrizetbe vették a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói. A nyíregyházi ügyvéd által irányított vállalkozás a busás haszon reményében szinte bármilyen illegális ügyletbe belevágott, mint például cégtemető vagy éppen cigarettacsempészet – tájékoztat közleményében a NAV.

Pandúrból rabló

Az ügyvéd a 2000-es évek elejétől kezdve sok bűnözőt védett, így

megismerte a különböző bűncselekmények elkövetési módját és azokat a módszereket, amelyekkel a büntetőeljárások sikere meghiúsítható.

Ezeket az információkat felhasználva bűnszervezetet épített ki. A vállalkozásként működő szervezetnek cégek eltüntetése, vagyon elleni bűncselekmények és cigarettacsempészet mellett prostitúcióval kapcsolatos bűncselekmények is a számlájára írhatók. Emellett a megindult büntetőeljárásokat például hamis bizonyítékokkal, hamis tanúvallomásokkal és hamis okiratokkal igyekeztek megtorpedózni.

Összezavarta a hatóságokat

Az ügyvédnek a bűnszervezet zavartalan működtetése érdekében

arra is volt gondja, hogy az eljáró nyomozókat, ügyészeket feljelentgesse,

vagy vesztegetés látszatának keltésével, alaptalan elfogultsági bejelentésekkel próbálja elérni, hogy az eljárásokra más hatóságokat jelöljenek ki. Ezzel akarta elkerülni, hogy a szervezett jelleg és az állandósult elkövetői kör feltűnjön a hatóságoknak.

Országszerte ismerték

Miután védőként megismerte, hogy a fiktív cégátruházások milyen haszonnal kecsegtetnek, elhatározta, hogy szervezetten tesz eleget a cégtulajdonosok ilyen jellegű igényeinek. Ehhez ukrán bukóembereket és fiktív magyarországi székhelyet biztosított, mindezért pedig cégenként legalább ötszázezer-egymillió forintot kért. A strómanoknak ötvenezer forintot fizetett.

Az üzletszerű szolgáltatás országszerte elhíresült, hiszen a tulajdonosok így menthették ki a cégek még meglévő vagyonát, meghiúsítva a hitelezői igények kielégítését.

Sőt ezzel a módszerrel azt a látszatot keltették, hogy a cégek vagyona mellett a számviteli iratok is az ukrán ügyvezetőkhöz kerültek. Így leplezhették az egyéb bűncselekményeket és a bírsággal járó szabálytalanságokat is. Az eddigi adatok szerint 48 céget fantomizáltak.

Cégenként fél-egymillió forintot kért a korrupt ügyvéd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hárman előzetesben

A pénzügyi nyomozók 15 embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük a nyíregyházi ügyvédet és két segítőjét. Hármójukat őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. A nyomozás közokirat-hamisítás és csődbűncselekmény miatt folyik.