Veszélyes teákat vontak ki a forgalomból

Vágólapra másolva!
Magas szennatartalom miatt filteres gyógyteát vontak ki a kereskedelmi forgalomból tizenöt európai uniós tagállamban, köztük Magyarországon is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szombaton.
Vágólapra másolva!

A hivatal közleményében azt írta: a riasztás pénteken érkezett az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF).

A thaiföldi eredetű szennatartalmú terméket Ranong márkajelzéssel, háromféle variációban (alma, krizantém, zöld tea) egy holland nagykereskedőn keresztül hozták forgalomba a tagállamokban.

Visszaveszik

Az érintett termékeket (Ranong Herbal Infusion Green tea, Ranong Herbal Infusion Chrysanthemum és Ranong Herbal Infusion Appel tea) a fogyasztók visszavihetik a vásárlás helyére. Mint írták,

a szenna növény hatóanyagának értéke - amelyet a dán hatóság mért a teakeverékben - többszörösen meghaladja az emberi egészséget veszélyeztető mennyiséget.

Még tart a nyomon követési vizsgálat. A hatóság arra kéri a fogyasztókat, hogy akár üzletben, akár webáruházon keresztül vásároltak az érintett termékből, azt ne fogyasszák.

Szennanövény Forrás: Wikimedia Commons

Hashajtó hatása van

A szenna Indiában, Arábiában élő, 1-1,5 m magas növény, a cserje megszárított levelét és termését gyógyászati célokra alkalmazzák, hatóanyagainak köszönhetően erős hashajtóként használják.