A Quaestor-károsultaknak 41 milliárdot már kifizettek

Quaestor
Quaestor
Vágólapra másolva!
Összesen 15 ezer Quaestor-ügyfél több mint 41 milliárd forint kártalanítást vett fel hétfőig az OTP Bank fiókjaiban. Eddig 25 ezer befektető mintegy 70 milliárd forint kártalanítási összege érkezett meg az OTP-hez, így a pénzkifizetés folyamatos, és megkezdődött közel 300 jogi személy kártalanítása is.
Vágólapra másolva!

A Befektető-védelmi Alap adatai szerint július 27-ig közel 15 ezer Quaestor-károsult több mint 41 milliárd forintot vett fel a Beva megbízásából eljáró OTP Bank fiókjaiban. A pénzkifizetés folyamatos, hiszen

a Beva eddig már összesen 25 ezer befektető kártalanítását utalta el az OTP-nek,

amelyek együttes összege 69,5 milliárd forint, közölte a kárrendezési alap.

A károsultak eddig több mint 41 milliárd forintot vettek fel Fotó: Polyák Attila - Origo

Megkezdődött a mintegy 300 jogi személy kártalanítása is: jövő hétfőtől összesen 150 érintett ügyfélnek fizetnek, míg a többiek kérelmét a hiányzó adatok pótlása után bírálják el. Ezzel a jogosnak nyilvánított 32 ezer Quaestor-kötvényes károsult 78 százaléka már felveheti a pénzét a bankfiókokban.

Rogán háza előtt tüntetnének

Az Origo értesülései szerint a károsultak péntekre Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető budapesti háza elé „Demonstráció a Quaestor-törvény betartásáért és a teljes kárrendezésért” címmel szerveznek tüntetést.

150 milliárdnyi fiktív kötvény

A Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét a jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen, és felügyeleti biztost rendelt ki céghez a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd forint fiktív kötvénykibocsátás lehet. A kötvényeket a csoport értékpapír-kereskedő cége forgalmazta.

A Quaestor ügyében március 11-én nyomozás indult, később a Nemzeti Nyomozó Iroda három személyt őrizetbe vett üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.