Titkos terve miatt feljelentették a volt görög pénzügyminisztert

Varoufakis Görög válság
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (R) and his wife Danae Stratou attend a concert outside the Greek state broadcaster ERT in Athens on June 11, 2015. Greece's public broadcaster ERT came back on the air on June 11, exactly two years after it was shut down by the previous government, which accused it of being wasteful and mismanaged. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS
Vágólapra másolva!
Maga vallotta be, hogy egy párhuzamos pénzügyi rendszert akart létrehozni.
Vágólapra másolva!

Jánisz Varufákisz mentelmi jogának felfüggesztését kérte a görög ügyészség. A volt görög pénzügyminisztert az adófizetői rendszer meghekkelése miatt jelentették fel - írja a Telegraph.

Korábban már írtunk arról, hogy titkos, ötfős munkacsoportot hozott létre Jánisz Varufákisz volt görög pénzügyminiszter januárban, miután a pártja, a Sziriza megnyerte a választásokat. Feladatuk az volt, hogy B tervet készítsenek arra az esetre, ha a hitelezőkkel megszakadnának a tárgyalások.

A volt görög pénzügyminisztert ketten is feljelentették Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A terv el is készült, ha végrehajtották volna, egy gombnyomással párhuzamos pénzügyi rendszert hozhattak volna létre, amivel megkerülhették volna az Európai Bizottságot és az Európai Központi Bankot.

Sőt minden további nélkül bevezethették volna a drachmát. A csoport tagja volt egy programozó is, aki feltörte a görög adóhivatal informatikai rendszerét.