Ciprasz már előrehozott választásról beszél

CIPRASZ, Alekszisz Athén, 2015. július 29.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök interjút ad a Sto Kokkino 105,5 rádió athéni stúdiójában 2015. július 29-én. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Athén, 2015. július 29. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök interjút ad a Sto Kokkino 105,5 rádió athéni stúdiójában 2015. július 29-én. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Vágólapra másolva!
Kész előre hozott választásokat rendezni Görögországban Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, ha pártja, a Sziriza baloldali radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét - derül ki szerdán a kormányfőnek a kormánypárthoz közeli Sto Kokkino rádiónak adott interjújából.
Vágólapra másolva!

Ostorozta az ellenszavazókat

A kétórás beszélgetés során Ciprasz kemény szavakkal ostorozta pártjának azon tagjait, akik július 15-én és július 22-én azon törvényjavaslatok ellen szavaztak, amelyeknek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök interjút ad a Sto Kokkino rádió athéni stúdiójában Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Támogatják is, meg nem is

A miniszterelnök azt mondta, egészen szürreális, hogy a baloldali radikálisok néhány képviselője a kormány politikája ellen voksolt, másrészt viszont azt mondták, támogatják a kabinetet. Ciprasz úgy vélte, ha ez hamarosan nem változik, nincs más lehetőség, mint az előre hozott választások rendezése.

- hangoztatta.

Kettéosztott párt

A szóban forgó két voksolás gyakorlatilag kettéosztotta a Szirizát:

a párt 149 képviselője közül mindegyik alkalommal több mint harmincan tagadták meg a törvénycsomag megszavazását.

Így Ciprasznak a kisebbik kormánypárt, a Független Görögök (ANEL) 13 tagjának a támogatása ellenére sem sikerült volna elfogadtatnia az intézkedéseket három ellenzéki párt (Új Demokrácia, PASZOK, To Potami) segítsége nélkül, mivel a 300 fős parlament legalább 151 törvényhozójának beleegyezése kellett a törvényjavaslatok megszavazásához.

Ciprasz a mikrofon előtt Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

A döntő kongresszus

Az interjúban a kormányfő leszögezte, a Sziriza szeptember elején pártkongresszust rendez, s ebből az alkalomból a tagok "tisztázhatják" az álláspontjukat.

"Be kell vallani, hogy a Sziriza a próbálkozások ellenére nem egységes párt többé, és ennek én vagyok az elsődleges oka"

- ismerte el Ciprasz.
Miközben a kormányfő korábban úgy nyilatkozott, az új takarékossági terv "fájdalmas megoldását" választotta, a baloldali radikálisok nyíltan Görögország eurózónabeli tagságának feladását követelik.

Augusztus 20-a újabb fontos határidő

A napokban megkezdődhetnek a tárgyalások a nemzetközi hitelezőkkel. Az egyeztetéseket a görög pénzügyminisztérium augusztus 20-ára le akarja zárni, amikor is több mint 3,3 milliárd eurót kell visszafizetni az EKB-nak. A hitelezők augusztus 12-13-át emlegették a megállapodás megkötésének céldátumaként.