Putyin új frontot nyitott a Kaukázusban

Vlagyimir Putyin Oroszország
Vágólapra másolva!
Grúzia szerint Oroszország másfél kilométerrel kitolta Dél-Oszétia határát, ezzel egy nemzetközi kőolajvezeték egy szakasza a határ túloldalára került. Moszkva tagadja a vádakat, a vezetéket üzemeltető BP viszont felújításokba kezd, megszünteti az érintett szakaszt.
Vágólapra másolva!

Grúzia azzal vádolta meg Oroszországot, hogy másfél kilométerrel kitolta Dél-Oszétia határát Grúzia kárára: szögesdrót-kerítést húzott fel, és határjelző táblákat tett ki. A határ kitolásával a Baku–Supsa nemzetközi kőolajvezeték egy szakasza a határ túloldalára került. Moszkva tagadja, hogy bármi is történt volna. A vezetéket üzemeltető BP olajcég bejelentette, hogy

felújítja a vezeték egyes szakaszait, ezzel egy időben felszámolja azt a darabot, ami a határ dél-oszét felére került.

A BP ugyanakkor nem említette, hogy erre a határmódosítás miatt kerítene sort.

A 2000-es években épült

A Baku–Supsa vezetéket még a 2000-es években építette az Egyesült Államok, a cél az volt, hogy megtörjék Moszkva ellenőrzését a kaukázusi olaj és gáz szállítása fölött. Illetve az, hogy lazítsák Oroszország befolyását a térség volt szovjet államai fölött, emlékeztet a Quartz.com. A lap szerint a határ kitolásával Vlagyimir Putyin Oroszország régi befolyását igyekszik visszaszerezni, és Ukrajna után új frontot nyitott a Nyugattal való szembenállásban.

Vlagyimir Putyin 2008 augusztusában küldte be az orosz hadsereget Dél-Oszétiába, indoklása szerint az oszét lakosság védelmére.

A grúzok és az oszétok közti konfliktus lényegében 1990 óta tartott, a nyílt háború 2008-ban tört ki.

Dél-Oszétia függetlenségét jelenleg Oroszország, Abházia, a Dnyeszter-menti Köztársaság, Hegyi-Karabah, Venezuela, Nauru és Tuvalu ismeri el.

A BP megszünteti a vezeték azon szakaszát, amelyikre Oroszország rátette a kezét Forrás: SEAN GALLUP/GETTY

Az USA figyel

Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke provokációnak nevezte, hogy Moszkva kijjebb tolta az oszét–grúz határt. Az amerikai kormány egyik miniszterhelyettese, Richard Hoagland azt mondta, hogy Washington figyelemmel kíséri a kialakult helyzetet.