Magyarország húzza le a legtöbb bőrt a kis keresetűekről

Hiányszakmák, kétkezi munka, havi 80 ezer rakpart
Budapest, 2011. augusztus 25. Kanyar Zoltán kőműves légkalapáccsal dolgozik a hőségben a villamos sín felújítási munkálatokon a budai rakparton. A reggel 8-kor kezdődő nyolc órás műszakban dolgozók a legnagyobb melegben kénytelenek a tűző napon dolgozni. A déli órákban megdőlt a budapesti és az országos napi melegrekord. A tartós hőség miatt az egész országra piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Az OECD tagországai közül Magyarországon a legmagasabbak a minimálbér terhei. A minimálbér viszont nem Magyarországon a legmagasabb, sőt.
Vágólapra másolva!

Facebook-oldalán hozott nyilvánosságra egy infografikát az OECD, amin azt gyűjtötték össze, mely tagországban a minimálbér mekkora részét vonja el az állam adók és járulékok formájában. A versenyt Magyarország nyerte, méghozzá hatalmas előnnyel: a minimálbéresek fizetésének 35 százalékát beszedi az állam. A második helyezett Lettország lett, de ott is csak 27 százalékos az elvonás.

Alacsony a minimálbér

Magyarország ugyan megnyerte a minimálbért terhelő elvonások versenyét, de a minimálbér mértékében már egyáltalán nem áll az élen (a fenti grafikonon azt is összegyűjtöttük). Sőt az OECD adatai szerint a sor végén kullog, bár

a régió országai közül Szlovákiát és Csehországot például előzi, de Lengyelországot mondjuk már nem.

Szavazzon!

Ön szerint csökkenteni kellene Magyarországon a minimálbér terheit?

Támogató politika

A szervezet a Facebook-poszthoz azt a megjegyzést fűzte, hogy

a minimálbért olyan adópolitikával együtt kell megállapítani, ami támogatja mind a munkavállalókat, mind a munkáltatókat.