Akik negyedmilliárdért már nem hajolnak le

Vágólapra másolva!
Tiborcz István egykori cége olyannyira biztos egy külföldi pályázat elnyerésében, hogy a kedvéért visszadobott egy már megnyert negyedmilliárdos hazai tendert. A közvilágítás-fejlesztésekben utazó Elios Innovatív Energetikai Zrt. után egy európai parlamenti képviselő állítása szerint már vizsgálódik az unió csalás elleni hivatala, de erről sem a cég, sem a magyar rendőrség nem tud. Utóbbi azonban ismeretlen tettes ellen már nyomozást indított.
Vágólapra másolva!

Az Elios egy már megnyert, negyedmilliárdos közbeszerzést dobott vissza a múlt héten, és végül nem kötött szerződést a mezőkövesdi önkormányzattal. Pedig az Elios bruttó 232,86 millió forintért korszerűsíthette volna a helyi közvilágítást. Döntését akkor nem indokolta Tiborcz István egykori cége, azonban az Origo megkeresésére elárulták, miért álltak el a zsíros szerződéstől.

Nemzetközi vizekre evezne az Elios

Orbán Viktor kormányfő vejének egykori vállalkozása

tudtuk meg a cégtől. Hogy pontosan hol, mit és mennyiért csinálna majd az Elios, azt nem árulták el. A pályázatot augusztus végéig kell leadniuk, ezért a várható erőforrásigény miatt úgy döntöttek, hogy a kiváló nemzetközi növekedési lehetőséget jelentő külföldi pályázatra koncentrálnak. Emiatt léptek vissza Mezőkövesden, derült ki a cég válaszából.

A közvilágítás fejlesztésére kiírt közbeszerzést így a második legkedvezőbb ajánlatot tevő cég, a Gomvill Kft. nyerte: a helyi vállalkozás bruttó 249,9 millió forintot kap a munkáért.

Nem olcsó a közvilágítás korszerűsítése Forrás: MTI/Oláh Tibor

A cég éves beszámolóiból ugyanakkor kiderült, hogy eddig az Elios árbevételt csak belföldi értékesítésből ért el, exportbevételei nem voltak.

Az Elios még a mezőkövesdi tender előtt aláírt egy szerződést Szigetszentmiklós közvilágításának energiatakarékos átalakítására nettó 157,3 millió forintért. A cég 2015-ben eddig már több mint 4,3 milliárd forintot nyert el a közbeszerzéseken. Összehasonlításképpen

2014-ben 4,7 milliárd forintnyi állami, önkormányzati megbízást kapott az Elios.

Tavaly ebből már 3,5 milliárd forint befolyt a céghez, és ezek után 476 millió forintos adózott eredményt ért el a vállalkozás.

Túlnyerték magukat?

Tiborcz István április végén adta el a közbeszerzésekben érintett cégeit, így a Green Investments & Solutions Kft.-t is, amelyen keresztül 50 százalékos tulajdonosa volt az Eliosnak. Csak addig az Elios 4 milliárd forintot nyert el a különféle tendereken. A hírek szerint azért szállt ki ezekből a cégekből, mert megelégelte az őt és családját ért folyamatos támadásokat.

Tiborcz István már kiszállt a cégből Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Ugyanakkor a tulajdonosváltás sem vetett véget a főként vidéki nagyvárosok közvilágításának LED-es korszerűsítési beruházásait sorra elnyerő cég sikerszériájának. Április vége óta a Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmények szerint az Elios több tendert is megnyert.

A cégnek egyébként olyannyira jól megy mostanában, hogy a saját honlapjukon fellelhető referenciáik szerint

szinte nincs olyan régió Magyarországon, ahol az Elios ne dolgozott volna.

Az alábbi térképre például közel húsz település neve került fel csak az elmúlt hónapban.

Brüsszelben már vizsgálódnak

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője februárban az EU csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordult „Tiborcz István korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt”, közölte a párt. Mint írják, az Elios korábban 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el több vidéki nagyváros világításának korszerűsítésére. A DK közlése szerint

a brüsszeli testület megerősítette, hogy bejelentésükre hivatalos nyomozást indított a miniszterelnök vejének ügyeiben.

Az OLAF sajtóosztálya az Origónak sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta Molnár Csaba kijelentését, miszerint nyomoznak az Elios ügyeiben, és erről a magyar rendőrség sem tud, de erről majd később.

derül ki abból az Origo birtokába került levélből, amelyet Molnár Csaba kapott az OLAF egyik igazgatójától – a hivatkozott rendeletet ezen a linken találja. A levélben megjegyzik, hogy a vizsgálat lezárásáig az ügyet nem fogják kommentálni.

Hódmezővásárhely uniós támogatással, 750 millió forintból korszerűsíti a közvilágítást Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A rendőrség nyomoz

A magyar rendőrség is nyomoz az Elios után, méghozzá azért, mert az LMP tavaly decemberben feljelentést tett. A pártnál ugyanis úgy vélték, hogy az Elios néhány győzelmét lejtős pályán szerezte meg: négy tender kiírásában közreműködött Tiborcz István egyik üzlettársa, akinek az Eliosban is érdekeltsége volt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett elkövetésének gyanújával” nyomoz ismeretlen tettes ellen, válaszolta az Origónak az ORFK, de a folyamatban lévő eljárásról bővebb tájékoztatást nem adtak. Hogy az OLAF nyomozna az Elios ügyében, arról nem tudnak, így nem is működnek együtt az uniós hivatallal.

Az Elios sem tud róla

Az Eliosnak nincs tudomása arról, hogy akár az OLAF, akár más uniós szerv vizsgálná bármely közvilágítási projektjüket, válaszolta az Origónak a cég. Mint írják,

minden közbeszerzési pályázatot szabályosan, a hatályos jogszabályoknak maradéktalanul megfelelve nyertek el.

Azt is közölték, hogy a közvilágítás korszerűsítését magas szakmai színvonalon, a vonatkozó hazai és nemzetközi szabványoknak megfelelően végezték el.

És a Miniszterelnökség sem

Magyarország továbbra sem kapott hivatalos értesítést az OLAF-tól az Elios Zrt.-vel kapcsolatban indított állítólagos vizsgálatról, közölte múlt héten a Miniszterelnökség, amely szerint

ha lesz ilyen ellenőrzés, akkor a kormány eleget tesz az adatszolgáltatásnak,

mert abban érdekelt, hogy a magyar közvélemény minden ügyben tiszta képet kapjon a források felhasználásáról.

A közleményükből az is kiderült, hogy a megvalósult több mint 70 ezer projekthez képest 2 százalék alatt van a szabálytalanul felhasznált források aránya.

– zárult a miniszterelnökségi kommüniké.