Keményen odaszóltak a görög kormányfőnek

CIPRASZ, Alekszisz Athén, 2015. július 1.
A görög miniszterelnöki hivatal sajtóirodája által közreadott kép Alekszisz Ciprasz görög kormányfőnek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartandó népszavazásról tartott televíziós beszédéről az athéni min
Athén, 2015. július 1. A görög miniszterelnöki hivatal sajtóirodája által közreadott kép Alekszisz Ciprasz görög kormányfőnek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartandó népszavazásról tartott televíziós beszédéről az athéni miniszterelnöki hivatalban 2015. július 1-jén, négy nappal a népszavazás előtt. (MTI/EPA/Görög miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Andrea Bonetti)
Vágólapra másolva!
Élesen bírálta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt az Európai Parlament elnöke.
Vágólapra másolva!

Egy német lapnak adott interjújában Martin Schulz

kiszámíthatatlannak és rendkívül fárasztónak

nevezte Ciprasz tárgyalási taktikáját.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke finoman szólva sem elégedett Ciprasz tárgyalási stílusával Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nagyon nehéz újabb segélycsomagról beszélni akkor, amikor teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Athénban miként alakulnak a dolgok – hangoztatta Schulz.

Felelősségteljes magatartást vár

Az EP elnöke szerint a labda most a görög térfélen van. Schulz szerint az athéni kormányfőnek kiszámítható és felelősségteljes magatartást kellene tanúsítania, nem pedig "óráról órára" új és meglepetést okozó üzeneteket küldözgetnie.

Ciprasz tárgyalási stílusát kiszámíthatatlannak és fárasztónak nevezték Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Andrea Bonetti

Ciprasz tárgyalási taktikáját a német politikus rendkívül bosszantónak nevezte. Úgy értékelte, hogy

ez a taktika ártalmas a görög lakosságnak is.

Ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy miközben a hitelezők és Görögország már csaknem megállapodásra jutottak, Ciprasz hirtelen megszakította a tárgyalásokat, népszavazást írt ki, és Európa ellen hangolja a közvéleményt. Majd hirtelen újabb segélycsomagra tesz javaslatot, anélkül hogy felfedné, kormánya mire vállalkozna ennek érdekében – tette hozzá az EP-elnök.

– vélekedett Schulz, de úgy értékelte, hogy még mindig elkerülhető a görög államcsőd és Görögország kiválása az euróövezetből.