Az ÁSZ rászáll a helyi önkormányzatokra

nagyító
Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László átadta a számvevőszék 2015. második félévi ellenőrzési tervét Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének. A terv szerint sor kerül egyebek mellett a Magyar Államkincstár hatósági tevékenységének, egyes adóbeszedési eljárásoknak, valamint egyes központi intézmények és az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok ellenőrzésére.
Vágólapra másolva!

A jobb közérthetőség érdekében ÁSZ megújította a számvevőszéki jelentések formátumát és struktúráját, amihez átalakították az ellenőrzések módszertanát és fejlesztették a minőségbiztosítási rendszert is, írja közleményében a számvevőszék. A 2015. második félévi ellenőrzési terv alapján induló ellenőrzések már e szerint készülnek.

Kiderült, mit fog ellenőrizni az ÁSZ Forrás: 123rf.com

Az ÁSZ témacsoportos ellenőrzései egy-egy témában az államháztartás különböző részterületeit érintik, így kiterjednek egyebek mellett a központi alrendszer intézményeire, az államháztartásból támogatásban részesült egyes szervezetekre, az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetekre, az önkormányzatokra, valamint a megyei hatókörű városi múzeumok gazdálkodására.

Vizsgálódik a számvevőszék

A tájékoztatás szerint 2015. második félévében önálló témaként ellenőrzi az ÁSZ

  • a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásait,
  • az államháztartás központi alrendszerének adósságát kezelő rendszert, valamint
  • az államháztartás információs rendszerének és a statisztikai szolgálat működésének megfelelőségét is.

Ezen túlmenően a szén-dioxid kvótákkal való gazdálkodás ellenőrzését is tervezi az hatóság.

Közleményükben kitérnek arra, hogy a hivatal a következő fél évben megkezdi egy nemzetközi párhuzamos ellenőrzés előkészítését is, amelynek célja az adatvédelem aktuális helyzetéről átfogó értékelés készítése. A horvát és macedón számvevőszékkel közös ellenőrzés keretében pedig a turizmusfejlesztési intézkedések megvalósítását értékeli az ÁSZ.