Újra módosul az útdíj

autópálya KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY M30-as autópálya útdíjbevezetés útdíjköteles videokontroll video-kontroll Miskolc, 2015. január 7.
Tájékoztató táblák az útdíjköteles M30-as autópálya és az ingyenes, Miskolcot elkerülő szakasz felhajtójánál Miskolc határ
Miskolc, 2015. január 7. Tájékoztató táblák az útdíjköteles M30-as autópálya és az ingyenes, Miskolcot elkerülő szakasz felhajtójánál Miskolc határában 2015. január 7-én. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A díjkategória tévesztés miatt az ez év első napjától június 30-ig tartó időszakban legfeljebb két pótdíj szabható ki - egyebek mellett ezeket tartalmazza az a jogszabály, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
Vágólapra másolva!

Az autópályadíjakat szabályozó rendelet úgy módosul, hogy aki több alkalommal is díjkategóriát tévesztett - olcsóbb díjjal akarta használni az utat - annak ez év elejétől e hét keddjéig legfeljebb két pótdíjat kell megfizetnie, feltéve, hogy a pótdíjat ugyanarra a járműre rótták ki.

A pótdíj azonban nem lehet több 29 750 forintnál, a többletet a szolgáltató - június 30-tól számítva 45 napon belül - visszafizeti.

D2 vagy D1?

Az egyik leggyakoribb tévesztés, hogy a januártól már D2 kategóriába tartozó járművekre D1 kategóriában váltanak matricát. Ez a szabályozás értelmében jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Duplán kell útdíjat fizetni például a mikrobuszok után, de a pickuptulajdonosok is rosszul jártak. Ráadásul nem csak a megyei, hanem az országos sztrádamatricáknál is bevezették az új D2 kategóriát, erről sokszor nem is hallottak még az érintettek. Bővebben erről itt olvashat.

A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat.

Aki időben észreveszi a tévesztést, a Nemzeti Útdíj Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban személyes eljárhat. A megfelelő díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett, valamint a jogszabályban meghatározott 1470 Ft átírási költség megtérítésével tisztázhatja magát.

Szintén gyakori hiba, hogy a kisebb 15 személyes autóbuszok üzemeltetői nincsenek tisztában azzal, hogy járművük milyen díjkategóriába tartozik, és tévesen D1 vagy D2 kategóriában vesznek matricát. Ez is jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Januártól szinte minden út fizetős Forrás: MTI/Vajda János

A kormány január eljesétől vezette be a megyematricákat, ami megyénként 5000 forintba kerül. A kormány döntése alapján fizetős lett az M0-s több szakasza, valamint számos települést elkerülő útszakasz, és a fővárosba bevezető autópályák is.