Kihirdették a lex Garancsit

Takarékszövetkezetek átalakítása, Garancsi József, a Duna Takarék vezetője és a Videoton FC tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnökkel a Videoton Podgorica elleni Európa Liga-selejtezőjén
Vágólapra másolva!
Mától újra szabad plakátolni, hirdetéseket elhelyezni az utak mentén villany- és telefonpóznákon: hétfőn megjelent, keddtől hatályos az ezt engedélyező törvénymódosítás, a lex Garancsi.
Vágólapra másolva!

A most kihirdetett jogszabály-módosítás onnan kapta a nevét, a lex Garancsit, hogy

a három éve kormányzati döntéssel bevezetett tiltással ellehetetlenített médiacég időközben gazdát cserélt,

és már részben a kormányfővel jóban lévő Garancsi István érdekeltsége.

Veszélyes volt, de már elmúlt

A Magyar Közlönyben kihirdetett változtatás előzménye, hogy a kormánypártban úgy találták, ma már nem veszélyesek annyira a közlekedőkre az utak mentén elhelyezett plakátok és reklámtáblák, melyeket a villany- és telefonpóznákra függesztettek.

Választási plakátok a villanyoszlopokon Újpesten, az időközi országgyűlési választáson tavaly novemberben Forrás: MTI/Kovács Tamás

A leginkább a városokban, belterületen sűrűn elhelyezett ilyen reklámhordozók közlekedésre gyakorolt hatása - nevezetesen, hogy elvonják-e a sofőrök figyelmét a vezetéstől - egészen addig nem érdekelte a politikát, míg az ebben a hirdetési szegmensben monopolhelyzetben lévő spanyol-magyar vegyes vállalatot, az ESMA Zrt.-t meg nem próbálta vásárolni Simicska Lajos. Sikertelenül.

Ellehetetlenítették az ESMA-t

A közterületi hirdetési piacon jelentős befolyással bíró Simicska-érdekeltségek 2009-ben piaci hírek szerint vételi ajánlatot tettek az ESMA Zrt.-re, ám Bleuer István - aki egy időben a Népszava napilap tulajdonosa is volt - nem adta el a jól menő vállalkozást a jobboldali médiavállalkozónak.

A Fidesz-KDNP választási plakátjai Budapesten, VII. kerületi villanypóznákon Forrás: Polyak Attila

Nem sokkal később, 2010 decemberében jelent meg a közlekedési törvények azon módosítása, miszerint a jövőben "tilos elhelyezni" reklámtáblát többek között villany- és telefonoszlopokon. Egy évvel később újabb módosítást hoztak: a meglévő reklámtáblákat is el kell távolítani.

Az indoklás szerint "a közlekedés biztonságát veszélyeztető táblák visszaszorítása" volt a cél.

Ezek a lépések ellehetetlenítették az ESMA-t, amely a 90-es években szerzett kizárólagos bérleti jogot a villanyoszlop-hirdetésekre.

Az ESMA-nak országszerte 15 ezer hirdetőtáblája volt, ennek fele Budapesten.

A tiltás hatására a cég 2009-es, négymilliárd feletti árbevétele és egymilliárdos haszna 2013-ra 520 milliós forgalomra és 200 milliós veszteségre csökkent. Az ESMA tavaly hasonló árbevétel mellett szerény, mindössze 7 milliós nyereséget termelt.

Bevásárolta magát Garancsi

Az legjövedelmezőbb bevételi forrásától megfosztott ESMA vegetált az utóbbi években, még annak ellenére is, hogy tavaly tavasszal a Kúria részben megsemmisítette a korábbi korlátozást. Kimondták, hogy addig alkotmány- és törvényellenesen korlátozták a választási plakátok kihelyezését a villanyoszlopokon, és ezzel

a Kúria úgy döntött, kampányban a tiltást nem kell alkalmazni.

Idén áprilisban aztán Bleuer váratlanul bejelentette, hogy az ESMA menedzsmentje részére értékesíti a társaságot. A vevő az április közepén alapított Gar-Dam Zrt. volt, amelynek vezetője Gátai Péter. Bleuer azt is közölte, hogy a beruházás nagysága miatt egy pénzügyi befektetőre is szükség volt, aki Garancsi István lett.

Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnökkel az Európa Liga-selejtezőn Forrás: MTI/Beliczay László

Gátai akkor a Népszavának azt mondta, hogy nem a médiaháborúról, és nem a Simicska Lajos elleni küzdelemről szól, hogy a kormányfőhöz közel álló Garancsi tulajdont szerzett az ESMA Zrt.-ben. Azt is közölte, hogy Garancsi résztulajdona 30 százalék a cégben. Néhány héttel a tulajdonosváltás után nyújtották be a lex Garancsiként elhíresült jogszabály-módosítást, amit most hirdettek ki.

A titokzatos Videoton-tulaj

Mint az az Origo portréjából kiderül, Garancsi Istvánt már 2011-ben Orbán Viktor közeli barátjaként, sőt a kormányfő „fociügyi megbízottjaként" tartották számon, pedig akkor még csak a természetjáró és kerékpáros turizmus és úthálózat fejlesztésével bízták meg miniszterelnöki biztosként.

Garancsi a futballüzlet mellett ingatlanokkal is foglalkozik Forrás: MTI/Beliczay László

Az Origo egy korábbi cikke szerint Garancsi nemcsak hogy rendszeresen fut, biciklizik és túrázik, egy különleges, hét kilométer futásból és negyvennégy kilométer biciklizésből álló edzésen huszonhat percet vert a teljes Videoton-focicsapatra, amelyet még 2007-ben vásárolt meg.

A közgazdász Garancsi korábban azt mondta, Orbán Viktorral 2008-ban találkozott először személyesen. Neve viszont még az előző Orbán-kormány idején, a CD Hungary állami cég vitatott privatizációjával kapcsolatban vált ismertté. Garancsi a futballüzlet mellett ingatlanokkal foglalkozik.