Az Eurócsoport elutasítja a görög mentőcsomag meghosszabbítását

nk20150623
Ezrek tüntetnek a parlament athéni épülete előtt június 22-én, követelve, hogy Görögország maradjon az Európai Unió és az euróövezet tagja.
Vágólapra másolva!
Az Eurócsoport elutasítja a kedd éjfélkor lejáró görög pénzügyi mentőcsomag hatályának a meghosszabbítását, és azt is, hogy leírják a görög adósság egy részét - közölte Alexander Stubb finn pénzügyminiszter a Twitteren. 
Vágólapra másolva!

Megjegyezte azt is, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus keretének igénybe vételére irányuló kérelmeket mindig szokásos ügymenet szerint, vagyis nem rendkívüli, gyorsított eljárásban bírálják el.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke a telekonferencia után azt közölte, hogy immár túl késő van a mentőcsomag meghosszabbításához.

Tüntetés a parlament athéni épülete előtt június 22-én, követelve, hogy Görögország maradjon az Európai Unió és az euróövezet tagja. Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Ebből a most lejáró csomagból 7,2 milliárd euró "bentragadt", azt nem utalták át a görögöknek, mivel nem voltak hajlandóak ígéretet tenni a hitelezők által elvárt megszorító intézkedésekre.

Újabb üzenetet várnak

Dijsselbloem jelezte, hogy mindemellett szerdán újabb üzenetet várnak Athénból, és azt ismét Eurócsoport-telekonferencián fogják megvitatni. Médiaértesülések szerint ez az újabb várható görög üzenet arról szól majd, amire Ciprasz keddi levele nem tért ki, vagyis arról, hogy mennyiben hajlandó Athén teljesíteni a hitelezők reformköveteléseit.

Az Eurócsoport tagjai újabb üzenetet várnak Athénból Forrás: AFP/Daniel Roland

A holland pénzügyminiszter szerint

egyelőre nem látszik változás a görög kormány politikai hozzáállásában.

Ahogyan arról az Origo beszámolt, A görög kormány új javaslatot terjesztett az ország nemzetközi hitelezői elé, alig fél nappal azután, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a keddi határidő lejáratának közeledtével megtette utolsó indítványát a görög adósságválság rendezésére.

Az Origo tudósítója Görögországban, Szalonikiben van. Ide kattintva olvassa el az összeállításunkat.