Leminősítette Görögországot az S&P

görögország tüntetés nyugdíjasok
Pensioners gather in central Athens during their rally against austerity measures on June 23 , 2015. Hopes that Greece and its creditors can seal a debt deal with exactly one week left to avert default could fade as the Greek premier faces pressure to convince his anti-austerity party to approve concessions needed to unblock bailout funds. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Nem egészen három héten belül másodszor minősítette le Görögország eddig is mélyen spekulatív államadós-besorolását a Standard & Poor's.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a véleményével indokolta a hétfő este Londonban bejelentett lépést, hogy a görög kormány a jelek szerint a belpolitikai meggondolásokat a pénzügyi-gazdasági stabilitás, a kereskedelmi hitelek törlesztése és az euróövezeti tagság elé helyezi.

Görög nyugdíjasok tüntetése Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Az S&P szerint erre vall az is, hogy a görög kormány népszavazást hirdetett a hivatalos hitelezők válságmegoldási javaslatairól.

CCC mínusz

Mindezek alapján a cég az eddigi "CCC"-ről egy fokozattal "CCC mínusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű görög államadósság osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Standard & Poor's közölte: megítélése szerint 50 százalék körüli az esélye annak, hogy Görögország távozik az euróövezetből.