Nem pihennek ma a képviselők

Kövér László; Varga Mihály Budapest, 2015. május 13.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) átadja jövő évi büdzsé tervezetét Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Parlament Gobelin termében 2015. május 13-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2015. május 13. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) átadja jövő évi büdzsé tervezetét Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Parlament Gobelin termében 2015. május 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetés szerdától péntekig tartó vitáját követően szombaton is ülésezik az Országgyűlés, a képviselők ugyanis ma megtárgyalják a jövő évi adóváltoztatásokat, és a büdzsét megalapozó törvénymódosításokat is.
Vágólapra másolva!

A Ház ülése reggel 8 órakor kezdődik, első napirendi pontként a 2016-os költségvetést megalapozó jogszabály-változtatási javaslatok általános vitáját bonyolítják le.

Ezt követően tárgyalhatják a jövő évi adóváltoztatási javaslatokat, amelyeket - a két másik napirendi pontban szereplő indítványhoz hasonlóan - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtott be.

A nemzetgazdasági miniszter Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének adta át a költségvetés tervezetét Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az új adótörvény tartalmazhatja, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra, a sertés tőkehúsok áfája 5 százalékra csökken 2016-ban, és mérséklődik a bankadó felső kulcsa is: 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken.

A fentieken kívül terítékre kerül még az adóhivatalt érintő törvénymódosítás általános vitája is.