Kirobbant a háború Gyurcsány cége miatt

Gyurcsány Ferenc Gyurcsány Ferenc Gyurcsány Ferenc - interjú a P3 TV-ben
Gyurcsány Ferenc - interjú a P3 TV-ben
Vágólapra másolva!
Az állam bevásárolhatja magát az Elműbe és az Émászba, így lehet a nemzeti közműcégnek elektromos lába. Kiderült, mennyit szán a kormány a vizes vb-re, mennyit költhet a Honvédség a nemzeti ünnepségekre, mennyit keresnek a külügyes háttérintézményeknél és mennyi adósságot vállal át az állam a kórházaktól. A Fidesz nekiment a DK-nak az Altus miatt, az Altus perel. Módosult a reklámadó, drágult az üzemanyag, 60 milliárdból újítják föl a 3-as metró járműveit. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány és a német RWE cég szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamos energiaszolgáltatási üzletágát, a nemzeti közműszolgáltató megszerezheti az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft-t, és az RWE értékesíti a hazai villamos energia elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek.

A Miniszterelnökség csütörtöki közleménye szerint megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás villamos energetikai lábának kialakítása az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt.

A vizes VB ára

Három évre 49 milliárd forintot különít el a kormány a 2017-es vizes világbajnokság budapesti rendezésére, derült ki a Magyar Közlönyből. Az összeget a FINA Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges egyes létesítmény-fejlesztésekhez, közlekedés-fejlesztésekhez, árvízvédelmi műtárgy létesítéséhez, a szükséges közműfejlesztésekhez, továbbá egyéb kiegészítő feladatokhoz különítették el.

Márciusban Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Úszó Szövetség alelnöke azt mondta,

24,5 milliárd forintba kerül Magyarországnak az, hogy megrendezi a 2017-es vizes világbajnokságot.

A külügyesek bére

Több mint másfélszeresére nőttek a bérek a külügyi tárca több háttérintézményénél. Szijjártó Pétert Vona Gábor kérdezte a személyi jellegű kiadásokról.

Az ünneplés költségei

A kormány több mint másfél milliárd forintot irányoz elő a honvédelmi tárcának idén és jövőre a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelt fontosságú rendezvények honvédelmi szervezet bevonásával történő lebonyolításához - az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A Honvédség 1,5 milliárdot kap a nemzeti ünnepségek lebonyolítására Forrás: MTI/Kovács Attila

A kórházak adóssága

Egyelőre csak 20 milliárd forintnyi adósságot törleszt a kormány a kórházak helyett, a maradék tartozásnak pedig csak felére elég a pénz. Azt is csak hosszú idő alatt kaphatja meg a beszállítók 85 százaléka, akik kimaradtak az első körös adósságrendezésből.

Az alapkamat rekordja

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően, 15 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

A Buda-Cash értékpapírjai

Megkezdte a Buda-Cash felszámolója a cég értékpapírjainak kiadását. A volt ügyfelek a felszámolás alatt álló cég irodájában vehetik át az értékpapírjaikat.

Az autópálya finanszírozása

Brüsszel még 2014 tavaszán megfogalmazta kifogásait az M4-es autópályával kapcsolatban, ezekre azonban

az Orbán-kormány nem válaszolt, hanem visszavonta a finanszírozási kérelmet.

Ez derült ki Jávor Benedek Európai Parlamenti képviselő blogbejegyzéséből. A Párbeszéd Magyarországért politikusa korábban levélben fordult az M4-es miatt az Európai Bizottság Regionális politikai főigazgatóságához.

Brüsszel szerint a kormány nem reagált a kifogásokra, inkább visszavonta a projektet Forrás: MTI/Mészáros János

A DK apanázsa

A Fidesz arra készül, hogy felfüggeszti a DK állami támogatását, mert Gyurcsány Ferenc cége, az Altus 1,5 milliárd forintos megbízást nyert az Európai Bizottságtól - írta a Napi Gazdaság. A DK szerint az Altus helyreigazítást fog kérni, mert a cég nem önmagában, hanem egy 11 vállalatból álló konzorcium tagjaként nyerte el a megbízást. A párt szóvivője szerint Orbán Viktor hadat üzent a többpártrendszernek.

A DK pere

Az Altus ráadásul bepereli Orbán Viktort, jelentette be Dobrev Klára, mert a miniszterelnök Strasbourgban skandalumnak nevezte a cég uniós megbízását, mondván: pártpolitikai célokra is használják ezeket a forrásokat.

A volt kormányfő pedig azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor

Az asszony szoknyája

A jogi lépések bejelentésére a Fidesz-frakció egy közleménnyel reagált. Ebben azt kérte,

Álljon ki ő maga, és mondja el, kik segítségével és hogyan lobbizta ki Brüsszelben a 1,5 milliárdos megbízást, milyen háttéralkukat kötött ezért, és milyen más zsíros üzletekért jár most is Brüsszelbe!"

A Fidesz-frakció szerint Gyurcsány Ferenc az asszony szoknyája mögé bújik Fotó: Polyak Attila - Origo

A reklámadó módosítása

Az Országgyűlés elfogadta a reklámadó módosítását (az eredeti adót Brüsszel kifogásolta). Az ellenzéki pártok a reklámadó visszavonása mellett szólaltak fel a törvény módosításának összevont vitáján. A kedden kivételes eljárásban tárgyalt, és szerdán már el is fogadott javaslat szerint a 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után nulla százalék marad a reklámadó mértéke,

az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után pedig 5,3 százalék lesz valamennyi adóalany esetén.

A módosítás nyertese

A reklámadó változtatása az Origo számításai szerint a hírportálokat és a kisebb médiacégeket érinti érzékenyebben. A korábbi sávos tervezet nagy vesztesének tartott RTL-csoport adóterhe a negyedére eshet.

Az útdíj táblája

Öt hónappal az útdíj bevezetése után az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszára is táblákat helyeztek ki, amelyek időben jelzik, hogy fizetős útszakasz következik - mondta Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester.

Ezzel elismerték, hogy hibáztak.

Öt hónapon át nem hívták fel időben az autósok figyelmét a díjfizetési kötelezettségre - véli a polgármester.

Az üzemanyag ára

Emelte 6 forinttal a benzin és 2 forinttal a gázolaj árát pénteken a Mol. A 95-ös az utóbbi három hónapban folyamatosan drágult. Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 381-382, a gázolajé 382-383 forintra nőtt.

A metró járműparkja

Elfogadta a 3-as metró szerelvényeinek felújításáról szóló, a BKV-val kötött megállapodást a Fővárosi Közgyűlés. Az előterjesztés szerint a 3-as metróvonal járműparkja korszerűsítéssel egybekötött felújításának kezdési időpontja a vállalkozási szerződés megkötésének tervezett dátuma, azaz július 1-je. A befejezés tervezett időpontja pedig az üzembe helyezés tervezett határideje 2017. december 31. A járműpark felújítására 60 milliárd forintnyi kölcsönt vesz fel euróban a főváros.

Az otthon melege

Júliustól szeptember végéig lehet majd új mosógépért pályázni az Otthon Melege program keretében. Az új mosógép árának akár a felét kifizeti az állam, ha energiatakarékos.

Pályázni csak ügyfélkapus regisztrációval, elektronikusan lehet majd.

A pályázóknak igazolniuk kell, hogy a háztartási nagygép elhelyezésére szolgáló ingatlan a tulajdonukban áll.