Évi 41 milliárdot bukik Magyarország

Cifra tünetek, furcsa érzetek? Lehet, hogy allergiás vagy: Teszteld!, dr. Life, allergia
Vágólapra másolva!
Magyarországon minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, a parlagfűtől pedig a lakosság 20 százaléka szenved. A szénanáthás betegek száma a kilencvenes évek eleje óta a 27-szeresére emelkedett. Eddig nem foglalkoztak az allergiával mint gazdasági problémával, pedig évente több mint 41 milliárd forint veszteséget jelent Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

Az allergia alapvetően népegészségügyi probléma, de már olyan méretet öltött, hogy a gazdaságra is érezhetően negatív hatással van. Német, svéd, belga és amerikai szerzők tanulmányukkal most erre próbálják felhívni a figyelmet.

800 ezer magyar szenved allergiától Forrás: Thinkstock

A kutatásban a 15–65 év közötti, európai munkaképes lakosságot vizsgálták abból a szempontból, hogy hány napot hiányoztak munkahelyükről az allergia miatt, és milyen mértékben csökkent a teljesítőképességük. Megnézték továbbá azt is, hogy milyen költségei voltak annak, hogy enyhíteni próbálták a tüneteiket.

Az unióban is sok az allergiás beteg

Az Európai Unióban a legfrissebb német adatok szerint a munkaképes lakosság 41 százaléka szenved az allergia valamilyen formájától. Így a 15–65 év közötti dolgozók közül legalább 44 millió, de akár 76 millió személy is érintett lehet – közölte dr. Endre László egyetemi docens.

A problémák sora ott kezdődik, hogy a betegek jelentős része nem megy orvoshoz a tünetekkel. A nem megfelelő kezelés következtében azonban rengeteg embernél alakulhat ki idült felső légúti betegség.

Eurómilliárdok úsznak el

Az átlagos heti munkaidőt, az allergiás munkanapokat, valamint az átlagbért figyelembe véve a tanulmány szerzői kimutatták, hogy egy allergiaszezon alatt a teljesítménykiesés 54,9–150 milliárd euró mínuszt jelent az EU-nak.

Évente 150 milliárd eurótól esik el az unió Forrás: Thinkstock

Ha pedig ezek a betegek az útmutatás szerinti ideális kezelést kapnák, az csak 5-8,5 milliárd euróba kerülne, tehát a jó kezeléssel meg lehetne spórolni minimálisan 50–142 milliárd eurót.

A helyzet Magyarországon sem jobb,

mondta dr. Endre László egyetemi docens, gyermekgyógyász, allergológus, pulmonológus, a Vasút-egészségügyi Központ orvosa.

800 ezer magyar allergiás

Magyarországon a 4 millió dolgozó legalább 20 százaléka szenved valamilyen allergiában, ez tehát 800 ezer embert érint. Irányadónak tekintve azt az európai számot, hogy 90 százalékuknak a kezelés ellenére is van valamilyen tünete, akkor 720 ezer ember esetében beszélhetünk munkateljesítmény-csökkenésről – tette hozzá Endre László.

A parlagfű sokaknak okoz gondot Forrás: Getty Images/moodboard RF/Moodboard

Ha a magyar betegek is három napot hiányoznak a betegségük miatt, allergiás szezonjukban pedig a teljesítményük 10 százalékkal csökken – ami további 4,8 napnak megfelelő kiesést jelent –, akkor személyenként 7,8 napnak megfelelő termeléskiesés keletkezik szezononként.

A magyarországi átlagos havi fizetés 155 ezer forint körül van, átlagosan 21,2 munkanapból áll egy hónap: ennek alapján a napi kereset 7322 forint.

A napi keresettel számolva az allergiás betegek által egy év alatt „produkált” teljes kiesés így 41,1 milliárd forint”.

Ha a 720 000 allergiás beteg egy év alatt átlagosan személyenként 7,8 napnak megfelelő termeléskiesést produkál, az összesen 5 616 000 munkanapnak felel meg – tette hozzá a szakorvos.