Erre megy el minden második forint, amit megkeresünk

Vágólapra másolva!
Rengeteget elmond egy országról, mire költi az adófizetők pénzét. Magyarország ráadásul sokat vesz el és oszt újra. Az uniós átlaghoz képest sokat költünk a kultúrára, a sportra és a szolgáltatásokra is. A vonatjegy sem annyiba kerül, mint amennyit a kasszánál leszurkolunk érte, a GDP jelentős része megy el a veszteséges közlekedési vállalatok támogatására.
Vágólapra másolva!

A 2013-as magyar GDP 29 114 milliárd forint volt, ennek mintegy felét az állam költi el. A kiadások között szerepel az oktatás, az egészségügy, a rendfenntartás, de ebből a pénzből épülnek a stadionok is. Egy gazdagabb országban, ahol az egy főre eső termelés értéke nagyobb, hasonló arányú költés esetén is magasabb színvonalú szolgáltatásokra számíthatunk.

Nagyon sok állami pénz megy el a közlekedésre Forrás: MTI/Jászai Csaba

Egy szegényebb uniós országban, mint amilyen Magyarország is, relatíve nagyobb szeletet kell kivenni a közösből ahhoz, hogy a szolgáltatási színvonal megközelítse a tehetősebb országokét. A különbségeket némileg csökkenti, hogy a szerényebb összegből gazdálkodó országokban alacsonyabbak a fizetések és az árszínvonal is. Az adott ország lehetőségeit jól leírhatja az egy főre eső termelés értéke.

Az egy főre eső GDP értéke egyes országokban. Több ország adatai kattintásra Forrás: Eurostat

Az adatokon jól látszik, hogy Magyarország nem egy gazdag ország. Jól meg kell fontolnia, hova teszi a pénzét. Az Eurostat legfrissebb elemzéséből nemcsak az derül ki, mire mennek el az adóforintjaink, de az is, hogy más országok mit csinálnak másképp.

Szegényebbek is költhetnek többet

Van gazdagabb és szegényebb ország is, ahol arányaiban kevesebb vagy több pénzről dönt az állam. A környékünkön például Romániában, Lengyelországban és Szlovákiában is jóval kisebb arányban használja fel az állam az ország által megtermelt pénzt. Szlovéniában és Ausztriában viszont többet költenek a központi költségvetés terhére, mint itthon.

Az állami költés aránya egyes országokban a GDP-hez képest. Több ország adatai kattintásra Forrás: Eurostat

Magyarországon a GDP közel felét költi el az állam, alig többet az európai átlagnál.

De ebbe beletartoznak azok a jóléti államok is, ahol nemcsak az állami szolgáltatások színvonala, de a különböző segélyek, támogatások összege is jóval magasabb, mint nálunk.

Gyorsan fejlődő ország, kisebb újraosztás

A Magyarországhoz közelebb lévő és közvetlenül velünk versengő országok többségében, például Romániában lényegesebb kisebb arányban osztják újra a megtermelt vagyont. Ezek az országok gyorsabban is növekedhetnek Magyarországnál.

Sportos jóléti állam vagyunk

Az állami kiadások eloszlás különböző területek között. Forrás: Eurostat

A kiadási szerkezetet nézve Magyarország több területen is lényegesen többet költ, mint az európai átlag.

Ez igaz például a közszolgáltatásokra, de a rekreációra, a sportra és a kultúrára is.

A gazdasági támogatásokra kiadott összeg is jelentős, leginkább különböző közlekedési vállalatok kapják meg ezeket a pénzeket. Amikor például vonatjegyet veszünk, gondoljunk arra, hogy a GDP 3,7 százaléka a hazai közlekedés támogatására megy el.

Az idei és a nemrég nyilvánosságra került, a parlamentben ezekben a napokban megvitatott 2016-os költségvetés sem hozott lényeges változást a fenti 2013-as számokhoz képest.