A Fidesz elvenné az állami támogatást Gyurcsányéktól

Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
A Fidesz arra készül, hogy felfüggessze a DK állami támogatását, mert Gyurcsány Ferenc cége, az Altus 1,5 milliárd forintos megbízást nyert az Európai Bizottságtól, írja a Napi Gazdaság. A DK szerint az Altus helyreigazítást fog kérni, mert a cég nem önmagában, hanem egy 11 vállalatból álló konzorcium tagjaként nyerte a megbízást. A párt szóvivője szerint Orbán Viktor hadat üzent a többpártrendszernek.
Vágólapra másolva!

A Fidesz országgyűlési frakciója a Demokratikus Koalíciónak (DK) nyújtott költségvetési támogatások felfüggesztését kezdeményezi, értesült a Napi Gazdaság. A nagyobbik kormánypárt azért döntött így, mert a Gyurcsány Ferenc DK-elnök tulajdonában lévő Altus Zrt. uniós megbízást kapott. Ezt a Fidesz-frakcióban

bújtatott párttámogatásként értékelik.

Az uniós pénzeket vizsgálhatják

Az Altus 1,5 milliárd forintnyi megbízást nyert az Európai Bizottságtól arra, hogy az uniós fejlesztési pénzek felhasználását vizsgálja, írja a Napi Gazdaság. Az Altus ezért a kijelentésért biztosan helyreigazítást fog kérni a laptól, mondta el az Origónak Gréczy Zsolt, a DK szóvivője: a cég ugyanis egy 11 vállalkozásból álló konzorcium tagjaként kapta a megbízást, nem önmagában, vagyis a 1,5 milliárd forintot sem egyedül nyerte el.

Hadüzenet a többpártrendszernek

Orbán Viktor a jelek szerint hadat üzent a többpártrendszernek, véli a DK szóvivője. Ugyanis ha a Fidesz felfüggesztheti a DK állami támogatását, akkor a jövőben

bármelyik pártnak nekimehet.

Gréczy Zsolt emlékeztet arra, hogy a DK az egyelten párt, amelyik negyedévente közzéteszi a gazdálkodását, és amelyik elnökségének tagjainak vagyonnyilatkozata nyilvános.

A DK álláspontja szerint a Fidesz a saját botrányiaról próbálja elterelni a figyelmet. Gréczy Zsolt szerint az időzítés figyelemre érdemes, hiszen Gyurcsány Ferenc épp ma, május 26-án utazik Brüsszelbe, ahol néppárti politikusokkal is tárgyalni fog.

A DK szerint Orbán Viktor hadat üzent a többpártrendszernek Forrás: Csanádi Márton - Origo

A számvevőszék hatásköre

Azt, hogy a pártok mennyi állami támogatásra jogosultak, és milyen más forrásokból fogadhatnak el támogatást, a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szabályozza. Ez nem említ olyan lehetőséget, hogy egy párt állami támogatását fel lehetne függeszteni.

A jogszabály szerint ha egy párt tiltott támogatást fogad el, azt az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) kell megállapítania, és az adott párttal befizettetnie a költségvetésbe. "Késedelem esetén a tartozást adók módjára kell behajtani. A párt központi költségvetésből juttatott támogatását

az elfogadott vagyoni hozzájárulás értékét kitevő összeggel csökkenteni kell"

- olvasható a törvényben.

Kérdeztük az ÁSZ-t, vizsgálják-e a DK-t tiltott támogatás elfogadása miatt. A Számvevőszék azt válaszolta,

nem végzett az ügyben ellenőrzést.

De emlékeztetnek rá, hogy az ÁSZ az ellenőrzéseit minden esetben utólagosan végzi, az eredményeket pedig nyilvánosságra hozza.

170 millió forint

A DK május elején közzétette a párt 2014-es pénzügyi mérlegét. A dokumentum szerint a párt költségeihez Gyurcsány Ferenc 16,2 millió forinttal járult hozzá, emlékeztet a Napi Gazdaság. Tavaly a párt

169,5 millió forintot kapott a magyar államtól.

Tagdíjakból 26,4 millió forint, magánszemélyektől érkezett adományokból pedig 39,4 millió forint folyt be a DK kasszájába.

Az Altus perel

Az Altus Zrt. bepereli Orbán Viktort, mert a miniszterelnök nemrég Strasbourgban skandalumnak nevezte az Altus európai bizottsági megbízását, jelentette be a cég vezetője, Dobrev Klára.