Itt a vég: csődbe mehet Görögország

Görögország, Alexisz Ciprasz
Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője nagyon sok ígéretet tesz
Vágólapra másolva!
Görögországnak nincs pénze, így nem tudja törleszteni a júniusban esedékes részletet a Nemzetközi Valutaalapnak, hacsak addig megállapodásra nem jut a nemzetközi hitelezőivel folytatott tárgyalásokon - jelentette ki Nikosz Vucisz görög belügyminiszter a Mega TV görög televíziós csatornának nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

Kormánytagtól eddig ez volt a legnyíltabb beismerése annak, hogy a tárgyalások kudarcának esetén csődbe megy az ország. Korábban az athéni vezetés azt hangoztatta: fennáll a veszélye annak, hogy megállapodás hiányában kifut a pénzéből, de azt is kitartóan ismételgette, hogy teljesíteni kívánja fizetési kötelezettségeit.

Elfogyott a pénz

Június 5. és 19. között négy részletben összesen 1,6 milliárd eurót kell átutalnia Görögországnak a valutaalap számláira.

- mondta Vucisz, hozzátéve, hogy a kormány nem akar ilyen forgatókönyvet, stratégiája nem erre irányul. Hangsúlyozta: folytatják a tárgyalásokat arra az óvatos optimizmusra alapozva, hogy a közeljövőben megállapodásra jutnak a hitelezőkkel.

A tárgyalásokat mindenképpen folytatják a hitelezőkkel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A belügyminiszter megismételte, hogy a kormány elszántan küzd a nemzetközi hitelezők "fojtogatós stratégiája" ellen. Úgy fogalmazott, hogy

le kell számolni a szélsőséges megszorítások és munkanélküliség politikájával, ésszerű megállapodást kell kötni.

Lassú tárgyalások

A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet. A tárgyalások lassan haladnak, amiért a felek kölcsönösen egymást hibáztatják.

Alekszisz Ciprasz szombaton arról beszélt, hogy a tárgyalások célegyenesben vannak Forrás: AFP/Aris Messinis

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szombaton a kormányzó Sziriza párt központi bizottságának ülésén kijelentette, hogy a hitelprogramról folyó tárgyalások célegyenesbe jutottak. Ugyanakkor közölte, hogy

kormánya nem fog "megalázó feltételeket" elfogadni.