Tízezrek bukják a banki visszatérítést

felszámolási eljárás, felszámoló, felszámolói névjegyzék, illusztráció
Vágólapra másolva!
A tízezres nagyságrendet is eléri azoknak a banki ügyfeleknek száma, akiknek hiába járna vissza pénz az elszámoltatások miatt, várhatóan soha sem fogják megkapni, mivel a pénzintézetüket felszámolták.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. szerint közel félszáz olyan hitelintézet és takarékszövetkezet dobta be a törülközőt, amelyeknek elszámolnivalója lett volna volt adósaival – írta a Blikk.

Elegendő fedezet kell

Az elszámolással érintett ügyfelek száma tízezres nagyságrendet ér el – közölte a banki felszámolással foglalkozó cég. A nekik járó összeg kifizetésére a cikk szerint csak akkor kerülhet sor, ha a bedőlt pénzintézet vagyonának értékesítése után elegendő fedezet keletkezik.

Tízezrek hiába várják a pénzt Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A fedezetből legelőször a felszámolás költségeit kell levonni, utána a zálogjogosultakat kell kifizetni, majd az élet- és kártérítési járadékosok, valamint a betétesek következnek. Ha netán még marad valami pénz, ezután lehet kielégíteni a volt adósok elszámolásból eredő követeléseit.

Viszonylag kevesen panaszkodnak

Sok az érdeklődő, tájékoztatást kérő megkeresés, de a konkrét panasz kevés ahhoz képest, hogy több mint 2 millió fogyasztó kapott kézhez banki elszámolási értesítőt - mondta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivőhelyettese.

Az MNB-hez 110 írásbeli panaszbeadvány érkezett áprilisban. A Pénzügyi Békéltető Testületnél jelenleg 137 eljárás van folyamatban, egy ügyben már egyezség is született az ügyfél és a pénzügyi szolgáltató között az elszámolás teljesítéséről – tette hozzá Fülöp Zsuzsanna.