1,8 milliárdot még szépen el kell költeni a hétvégén

Wellness hotelek a tavaszi felfrissülés jegyében
Vágólapra másolva!
Hosszú hétvége jön a pünkösd miatt. Szombat, vasárnap és hétfőn sem kell az emberek többségének dolgozni. A szállodaszövetség szerint Hévíz, Sárvár és Zalakaros a legkedveltebb helyek. Ketyeg az óra, a 2013-as Szép-kártya-pénzeket még el lehet költeni. Most fut a szállodások szekere, de a vasárnapi boltzár odavághat a turizmusnak.
Vágólapra másolva!

Az ötcsillagos sárvári szállodában a pünkösdi csomagajánlat két fő részére, félpanzióval 3 éjszakára 231 ezer forintba kerül. A Spirit Hotel Thermal Spában szerdán már csak egyágyas szobát tudtunk volna foglalni a pünkösdi hétvégére. A szálloda a hosszú hétvégére telt házas. Egy egyágyas szoba most 89 ezer 400 forintba kerül félpanziós ellátással.

A 4-5 csillagos szálllodák megteltek

Csak a szallas.hu-n 260 akciós pünkösdi csomagot kínálnak. A legolcsóbb szállást két fő részére 4 ezer forintért reggelivel egy sarkadkeresztúri vendégházban találtuk. De Miskolctapolcán is meg lehet szállni 6 ezer forintért. A barlangfürdő 500 méterre van – írja az apartman a honlapján.

A tavaly májusi időszakhoz képest 2,5-szer több foglalást realizáltunk idén a pünkösdi hosszú hétvégére – írta a szallas.hu az Origónak. Főleg a Balaton környéke népszerű ebben az időszakban, de Demjénbe és Egerszalókra is sokan utaznak.

Egerszalók igazi pihenőhely Fotó: Kecskés Barbara - Origo

Főleg a 4-5 csillagos szálláshelyeken van telt ház, ezeknek a szobáknak a nagy része már hónapokkal a pünkösdi hétvége előtt, előfoglalásban elkelt. Az ellátás nélküli apartmanok, vendégházak egy éjszakára már 2 500 forinttól foglalhatók. A legdrágább luxushotelek all inclusive lakosztályaiért egy éjszakára 160 ezer forintot is kérhetnek.

Csúcsok csúcsa

A magyar szállodák 2014-ben csúcsokat döntöttek – derül ki a magyar szállodaipar éves jelentéséből.

Az 51,8 százalékos éves szobafoglaltságnál magasabbat még soha nem ért el a magyar szállodaipar

– mondta az Origónak Kovács István a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára.

A hosszú hétvégére megtelnek a szállodák Forrás: Thinkstock

A főtitkár szerint a hosszú hétvégéken általában a gyógy- és wellness-szállodákat lepik el a pihenni vágyók. Olyan helyeket keresnek a családok, ahol 2-3 napig kikapcsolódhatnak, sportolhatnak, szaunázhatnak, fürödhetnek, pihenhetnek, miközben jó ételeket fogyasztanak. A gyerekeseknek fontos, hogy a szállás úgynevezett „gyerekbarát” legyen – tette hozzá Kovács István.

A legfelkapottabb helyek között említette,

Hévízt, Sárvárt, Gyulát, Hajdúszoboszlót, Sopront és Zalakarost is.

A családok átlagosan 15-20 ezer forintot fizetnek éjszakánként egy félpanziós ellátást kínáló szállodai szobáért.

Ne hagyja elveszni a pénzt

Május végéig lehet felhasználni a 2013-ban feltöltött Szép-kártya-pénzeket. Még mindig 1,8 milliárd forint pihen az OTP-s, MKB-s és K&H-s Szép kártyákon.

Az MKB-nál például 27 233 kártyabirtokosnak átlagosan tízezer forintja vár elköltésre még május 31-ig.

Ez az összeg 70 millió forinttal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti, időarányos maradéknál.

Fontos, hogy az egész család pihenjen Forrás: http://oxigenhotel.hu

Aki nem költi el május 31-ig a pénzét, annak elvész – figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Széchenyi Pihenőkártyákra 2013-ban 67,8 milliárd forintot töltöttek fel. Ha a kártyabirtokos végképp nem tudja elkölteni a kártyáján lévő pénzt, lehetősége van arra, hogy a kibocsátó bank honlapján keresztül a lejáró keret terhére lefoglaljon és leelőlegezzen egy későbbi nyaralást. Hasonló lehetőség az ajándékutalvány, avagy voucher vásárlása is, így a választott szolgáltatást egy későbbi időpontban lehet igénybe venni.

A Szép kártyás fizetések száma is megnő egy-egy hosszú hétvégén. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint a belföldi szobaárbevételek kb. 25 százalékát Szép kártyával fizetik. A szallas.hu-n a foglalások 60 százalékát készpénzzel fizetik, Szép kártyával csak az utazók 25 százaléka fizet.

A borvidékek is kedveltek

Vizkelety Dóra, a badacsonytomaji Tourinform-iroda vezetője azt mondta az Origónak, a térségükben 3500-5000 forintért már lehet szállást találni, magánszálláshelyeken és panziókban is.

A badacsonyi bortúrák is egyre népszerűbbek

Forrás: MTI/Varga György


De vannak szállodák is, ott egy éjszakáért félpanziós ellátással egy 3 fős család 18-30 ezer forintért pihenhet – tette hozzá a tourinformos. A belföldi vendégek aránya 70 százalék körül van, és évről évre egyre több szállásadó fogadja el a Szép kártyát is.

A pünkösd a borról is szól

Május 23-tól indulnak a Nyitottpince-napok, immár huszadszor. A pincék három napon át fogadják a látogatókat - a rendezvény ideje alatt előzetes bejelentkezés nélkül bárki borkóstolókon vehet részt. A pincészetek ilyenkor kedvezményes áron kínálják a boraikat – mondta az Origónak Nyikos István, a Nyitott Pincék Szövetségének az elnöke.

A kóstolókon rendszerint 20-60 év közötti baráti társaságok vesznek részt. Ez nem annyira gyerekeseknek való program – tette hozzá a Nyikos István. Sokan közösen kisbuszt bérelnek, vagy a biciklitúrán kitérőt tesznek egy-egy pincészet felé. Pünkösdkor 55 helyszínen várják a borivókat.

Nyitott pincék napját tartanak többek között Villányban, Szekszárdon és Egerben is.

Budapesten landolnak a turisták

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára azt mondta, 2014-ben több mint 10 százalékkal nőtt a szállodák forgalma, és idén már az első negyedévben kb. 12 százalékos forgalombővülés volt a magyarországi szállodákban. A bővülés okairól elmondta, erősödik a vásárlói kedv, már több mint 1 millió Szép-kártya-tulajdonos van, a külföldi turisták is megszállták Budapestet. Az időjárás is kedvező volt, elmaradt a kemény, hideg tél, alacsony volt az üzemanyag ára.

Egyre több járatot indítottak Budapestre a légitársaságok Forrás: MTI/Jászai Csaba

És az is jó hír, hogy nagymértékben megnőtt a fapados és a hagyományos járatokon érkező vendégek száma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Példaként említette, hogy a brit vendégek mintegy 40 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a fővárosi hotelekben.

A boltzár rossz a turizmusnak

A vasárnapi boltzár kedvezőtlenül hat a turizmusunkra – tette hozzá Kovács István. A hétvégenként Budapestre nagy számban érkező külföldiek szívesen vásárolnak a belvárosban ajándékokat, csecsebecséket, miközben sétálnak. Ők az úgynevezett impulzusvásárlók, tehát azt veszik meg, amit éppen meglátnak. Ha az üzletek zárva vannak, akkor ezt nem tehetik meg, tehát a vasárnapi zárva tartással korlátozzuk őket abban, hogy pénzüket itt hagyják.

Turistacsalogatóak a gasztronómiai fesztiválok is Fotó: Polyák Attila - Origo

A hét végére a nyári főszezonban sokan utaznak a Balatonra. Van, aki kempingben, és van, aki saját nyaralójában lakik, és szeretne főzni, mert nincs pénze beülni egy étterembe. A vasárnapi zárva tartás őket is korlátozza a bevásárlásban, ami megnehezíti pihenésüket, és kellemetlenségekkel jár. Kovács István szerint a

Jön az attrakció

A Széchenyi 2020 program keretében újak lesznek a turizmusfejlesztési hangsúlyok – mondta Csepreghy Nándor a Figyelő és a Travelo online utazási portál közös konferenciáján.

Hozzátette, 111 milliárd forint jut majd látványosság- és szolgáltatásfejlesztésre, így például a világörökségi helyszíneken megvalósuló ingatlanfelújításokra vagy tematikus túrákra, például vallási, sport vagy kultúra témakörben. Prioritás ezúttal az attrakciók fejlesztése. A szálláshelyek kapacitásának növelésére nem lesz központi támogatás – tette hozzá.

Most az attrakciókon van a hangsúly Fotó: Szabó Gábor - Origo

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a hotelek teljesítménymutatói terén egész Európában sereghajtók vagyunk. Az elnök szerint komplex adócsökkentési programra van szükség, és a szállásdíjakat terhelő mai 27 százalékos áfát 5 százalékra kellene csökkenteni, ugyanakkor bevezetnének egy 6 százalékos nemzetimarketing-hozzájárulást, így mind a szálláshelyek, mind a kormányzat jól járna.

Napi 4800 forintot költünk

Márciusban is folytatódott a szálláshelyek vendégforgalmának idei markáns növekedése – írta az Origónak a Magyar Turizmus Zrt. A belföldi turizmus az első negyedévben 9 százalékos növekedést produkált úgy, hogy a hazai vendégforgalom minden turisztikai régióban nőtt. Tíz százalékkal nőtt a láblógatáskor elköltött forintok összege is. Egy hosszú hétvégén napi 4797 forinttal könnyítjük meg pénztárcánkat.