Mindenki jól járna, ha az Apple megvenné Görögországot

Syriza leader Alexis Tsipras greets supporters following victory in the election in Athens on January 25, 2015. Greek Prime Minister Antonis Samaras said the nation "had spoken" in handing victory to the anti-austerity Syriza party, and said he hoped the
Alekszisz Ciprasz szerint a görög nép történelmet írt
Vágólapra másolva!
Viccként merült fel, hogy az Apple megvehetné Görögországot, de az öt legnagyobb amerikai cégnek valóban annyi fölös pénze van, amennyiből könnyedén megmenthetnék a görögöket az államcsődtől. Egy ilyen megállapodással mindenki jól járna, a cégek adókedvezményeket kaphatnának.
Vágólapra másolva!

Az Apple egy tollvonással kihúzhatná a csőd szélén tántorgó Görögországot a slamasztikából: az ötlet viccként merült fel pár évvel ezelőtt egy befektetői konferencián, ahol Tim Cook, a cég vezérigazgatója azt válaszolta a felvetésre, nem készülnek ilyesmire. Vicc vagy sem, egy ilyen megoldással mindenki jól járna, beleértve a görögöket, Európát, Amerikát és az Apple-t, véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája.

Gyönyörű ország nagy bajban. Kilóra megvenni? Forrás: AFP/RIA Novosti/Danichev Alexey

Nem tudnak mit kezdeni a pénzzel

Az Apple-nek jelenleg van 194 milliárd dollárja, amivel egész egyszerűen nem tud mit kezdeni. A pénz nagy része nem Amerikában van, és a közeljövőben nem is fogják hazavinni, mert akkor

a 35 százalékát elvinné az adó.

Az öt legnagyobb amerikai nem pénzügyi cégnek (Apple, Microsoft, Google, Pfizer, Cisco) összesen 439 milliárd dollárja parkol az USA-n kívül ebből az okból. Ezt a pénzt képtelenek befektetni, elkölteni vagy a részvényesek közt szétosztani túl bonyolult, arra pedig semmi esély, hogy Washington adópolitikája a közeljövőben megváltozzon.

Az USA-ban elvinné az adó

Görögországnak viszont csak 212 milliárd dollár kellene ahhoz, hogy a jelenleg 177 százalékos államadósságát levigye a 70 százalékos szintre, ahol már kezelhető lenne.

Arról nem beszélve, hogy ha ezek a cégek hazavinnék az USA-ba ezt a hatalmas összeget, csak 13 százalékkal kellene belőle kevesebbet odaadni Washingtonnak adó formájában, mintha a görögök megmentésére költenének 212 milliárdot, írja Leonid Bershidsky.

Tim Cook azt mondta, nem akarják megvenni Görögországot Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian

A magyar adósságot lenullázhatnák

A százmilliárd dollárokat kicsit magyar viszonyokra fordítva: Magyarország államadóssága nem túlságosan magas, a kormány 2016 végére a GDP 73,3 százalékára várja, 25 898 milliárd forintra. Ez fele sincs a 212 milliárd dollárnak, amivel a görögöket rendbe lehetne tenni, vagyis az öt amerikai óriáscég akár még Görögország megmentése után is

lenullázhatná a magyar államadósságot (esetleg adókedvezményekért cserébe).

209 milliárd túrós batyu

De hogy csak az Apple-nél maradjunk, a fölös 194 milliárd dollárjukból több mint 204 millió darab iPhone 6 Plust vehetnének saját maguktól, méghozzá a legnagyobb, legerősebb modellt (az iPhone online boltjában 949 dollár). Az Európai Unió lakossága 508 millió fő, vagyis majdnem a lakosság felét megajándékozhatnák egy okostelefonnal.

Vagy vehetnének 209 milliárd darab túrós batyut (a jobb fajtából, darabja 250 forint). A föld népessége jelenleg 7,2 milliárd, vagyis mindenkinek jutna 29.

Az Apple a világon mindenkit meghívhatna 29 túrós batyura Forrás: Táfelspicc

Mindenki jól járna

Görögország (ha az Apple mégsem akarná az összes pénzét túrós batyura költeni) a 212 milliárd dolláros segítségért cserébe

adókedvezményeket adhatna ezeknek a cégeknek.

Vagyis Athén nem csak elkerülné az államcsődöt, de az adókedvezményekért ezek a cégek Görögországba költöznének, a mediterrán ország pedig hamarosan Európa technológiai nagyhatalma lenne.

A cégek az adókedvezményekkel jól járnának, megszabadulnának attól a rengeteg pénztől, amivel amúgy sem tudnak mit kezdeni, alkalmazottaik pedig élvezhetnék a kellemes munkakörnyezetet az Égei-tenger partján.

Brüsszel kivételt tehetne

Brüsszel alapvetően valószínűleg ellenezne egy ilyen megállapodást (épp ez történik most Írországgal), de lehet, hogy a görög csőd elkerüléséért kivételt tenne. Az USA-nak is lehetnének kifogásai, de mint az IMF legnagyobb részvényese, egy esetleges görög csőddel pénzt veszítene, ezért jobban megérné elfogadni az egyezséget.

Szavazzon!

Ön szerint mihez kezdjen az Apple a fölös pénzével?